Mgr. Jan Grolich

  • KDU-ČSL
  • Jihomoravský kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.02.2022 16:06:00

Jihomoravský kraj chystá ubytování pro uprchlíky

Jihomoravský kraj chystá ubytování pro uprchlíky

Jihomoravský kraj se během dnešního dopoledne (28. února 2022) snažil mapovat volné kapacity ubytování pro přicházející migranty z Ukrajiny.

 Jak konstatoval hejtman Jan Grolich, v této chvíli má kraj v nejrůznějších hotelích a ubytovacích zařízeních zjištěno na 500 volných míst. „Ověřoval jsem to dnes v poledne, od té doby se to číslo rozhodně navýšilo. Předpokládám, že během dneška a zítřka budeme rozhodně na čísle, které bude v tisících,“ uvedl hejtman Jan Grolich.

Jak dodal hejtman, úmyslně hovoří o hotelech a penzionech. „Chceme pro uprchlíky zajistit důstojné podmínky. Nebudeme tedy v této první vlně řešit lehátka v tělocvičnách. Oslovujeme proto zařízení se zajištěným stravováním a veškerým potřebným zázemím,“ říká hejtman.

V nejbližších dnech by také v každém kraji mělo vzniknout Asistenční centrum pomoci. „To bude zajišťovat první kontakt a umožnilo by uprchlíkům vyřídit úvodní formální náležitosti na jednom místě. Pracovat by zde měli příslušníci cizinecké policie a zaměstnanci odboru azylové a migrační politiky. Jde o to, aby tam přicházející lidé absolvovali první registraci, která musí být provedena do 3 dnů po příchodu, a vyřídili si co nejjednodušeji vízum,“ vysvětluje hejtman Grolich. Následně dodává, že centrum by mělo vzniknout v řádu dnů a sídlit bude na brněnském výstavišti s největší pravděpodobností v pavilonu B. V současnosti se kontaktní centrum odboru azylové a migrační politiky pro jižní Moravu nachází v Brně-Slatině na Tuřance 1554.

Co se týká humanitární a materiální pomoci, kraj se snaží pro svou partnerskou Lvovskou oblast pomoci se zajištěním specifických potřeb, které ukrajinský region vytipoval.  „V drtivé většině se jedná o věci, které se nedají jen tak jednoduše koupit. Jde o specifické předměty: zdravotnické pomůcky, nemocniční lůžka nebo například dieselové agregáty. Snažíme se je zajistit přes námi zřizované nemocnice a zdravotnická zařízení. Pak je  dopravíme do našeho partnerského regionu. Nechystáme žádné velké sklady, podle našeho má smysl plnit tyto konkrétní potřeby, které nám avizují,“ dodává hejtman Grolich.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama