Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.03.2022 16:05:00

Zastropujme ceny na bezinkách, snižme DPH na potraviny

Zastropujme ceny na bezinkách, snižme DPH na potraviny

Snížit DPH na základní potraviny na 5 procent, podpořit dotacemi dlouhodobé skladování potravin a omezit vývoz obilovin, snížit spotřební daň na pohonné hmoty o 4 koruny dnes a o 5 korun v dubnu jsou některé návrhy ČSSD na zvládnutí dnešní krize.

Předseda ČSSD Michal Šmarda vyzval vládu k investicím do zdravotnického systému a obrany. Státem vlastněná firma Čepro a čerpací stanice EuroOil má vláda použít ke stabilizaci cen pohonných hmot.

„Před šesti týdny ceny pohonných hmot naposledy odrážely situaci na trhu. Šlo přibližně o 36 korun. Vláda může vyvinout tlak na státem vlastněnou síť čerpacích stanic EuroOil. Za skandální selhání považujeme, že ve státní síti čerpacích stanic jsou ceny často vyšší než u soukromníků,“ řekl předseda ČSSD Michal Šmarda během zvláštní tiskové konference ČSSD. Síť čerpacích stanic firmy Čepro má stát podle Šmardy využít ke stabilizaci cen pro zákazníky. Situaci pomůže snížit spotřební daň na pohonné hmoty hned o 4 koruny a o dalších 5 korun v dubnu.

Podle zemědělského experta ČSSD Karla Machovce „každý stát v krizi musí vedle bezpečnosti zajistit svým občanům vodu, energie a dostatek potravin“. Cena potravinářské pšenice stoupla za týden o 4 tisíce korun na tunu. „Je čeho se obávat,“ řekl Machovec, a proto „je třeba snížit DPH na základní potraviny na 5 procent“. Když nebude vláda konat, podá připravený návrh senátor za ČSSD Jaromír Strnad. Machovec se také vyslovil pro změnu dotačních pravidel. Dotace mají podpořit dlouhodobé skladování potravin.

Místopředsedkyně ČSSD Daniela Ostrá připomněla, že česká společnost se propadá do chudoby. Pod hranicí příjmové chudoby je už 16 procent lidí. Nejde přitom o statistiku, jde o konkrétní osudy našich sousedů, přátel a rodin. „Sociální armageddon je třeba řešit plošnými opatřeními,“ řekla Ostrá. Podle ČSSD má zasáhnout Energetický regulační úřad a snížit marže distributorům tepla na 0 procent.

„Evropa je zápolím válečné krize na Ukrajině. Nejde o krizi na několik týdnů. Potrvá velmi dlouho. Důsledky budou tak hluboké, že stát nebude možné spravovat běžnými prostředky,“ řekl expremiér Vladimír Špidla. Cestou ke zvládnutí cen energií je podle Špidly společný nákup ropy a plynu. Jak upozornil, EU stejným způsobem nakupovala vakcíny a zajistila jich dostatek pro všechny členské země. Do té doby je podle Michala Šmardy „potřeba 60 procent produkce ČEZ stáhnout z burzovních obchodů a využít ji pro přímé dodávky na český trh“.

„Sociální demokracie udělá vše pro to,“ zdůraznil předseda strany Michal Šmarda, „aby dopady současné krize neohrozily základní životní jistoty lidí. Žádáme vládu, aby co nejrychleji svolala mimořádné zasedání tripartity a připravila koncepci boje s bezpečnostní, energetickou a nastávající sociální krizí.“

Celou tiskou konferenci si můžete pustit ZDE


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama