Ing. et Ing. Jan Skopeček, Ph.D.

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.03.2022 14:33:00

Za inflaci může měnová a fiskální rozpočtová politika hnutí ANO

Za inflaci může měnová a fiskální rozpočtová politika hnutí ANO

Projev na 14. schůzi Poslanecké sněmovny 10. března 2022 k státnímu rozpočtu

 Děkuji pěkně. Já chci přímo zareagovat na svého předřečníka, který ve svém vystoupení kritizoval současnou vládu, že to rozpočtové provizorium nestálo za to, abychom "snižovali" ten deficit o malou částku nebo že ty úspory jsou podle něj tak nízké, že to nestálo za to. Já bych chtěl připomenout, že ten schodek se snižuje o 25 % oproti původnímu návrhu. Ten schodek snižujeme v rozpočtu, který jsme nepřipravovali my, ale který jsme zdědili ze strany předcházející vlády a tudíž bylo jasné, že v průběhu těch několika pár týdnů byl velmi omezený prostor pro jakékoli systémové úspory mandatorních a quasimandatorních výdajů, které zatěžují naše rozpočty nejvíc a které budou muset být v těch následujících letech tím základem, v rámci kterého se budeme snažit o konsolidaci veřejných výdajů.

Já jsem přesvědčen, že i kolega Nacher si určitě dneska všiml nových dat o inflaci, která ukazují, že únorová inflace překročila 11 %. Já jsem přesvědčen, hluboce přesvědčen, že za tuto inflaci může dominantně velmi uvolněná měnová a velmi uvolněná fiskální rozpočtová politika z dílny hnutí ANO, kterou jsme tu v posledních letech měli a která přifukovala i tak vysokou inflaci, kterou jsme v České republice zdědili. A pokud si nepřiznáme tady v Poslanecké sněmovně, že té inflace se nezbavíme ve chvíli, kdy měnová politika, ale i fiskální i rozpočtová politika začne být mnohem odpovědnější, že ten mejdan skončil, tak si lžeme sami sobě, ale lžeme především občanům České republiky. Já jsem přesvědčen, že ten rozpočet, tak jak je připraven, je první zprávou o tom, že se rozpočtová politika v České republice mění, že bude mnohem odpovědnější a že bude účinněji bojovat proti tak vysoké inflaci, kterou v České republice nyní máme.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama