Ing. et Ing. Jan Skopeček, Ph.D.

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.03.2022 15:09:00

Inflaci jsme si předplatili v předcházejících letech

Inflaci jsme si předplatili v předcházejících letech

Projev na 14. schůzi Poslanecké sněmovny 10. března 2022 k státnímu rozpočtu

 Bohužel musím konstatovat, že kolega prostřednictvím pana předsedajícího nemá pravdu. Nechť se prosím podívá na data České národní banky, která sleduje různé typy inflace včetně tzv. jádrové inflace, inflace očištěné od ceny energií. Pokud se podívá na inflaci v České republice očištěnou o ceny komodit, o kterých tu mluvil, tak zjistí, že máme inflaci kolem 8 %, což je jedno z nejvyšších čísel v Evropě vůbec. Čili v žádném případě neplatí, že za tu stávající inflaci by mohly pouze ceny energií.

V zásadě neplatí, že ta inflace je způsobena současnou mezinárodněpolitickou situací. Válka na Ukrajině se do únorových dat o inflaci vůbec neprojevila nebo se projevila jen z velmi malé části. Pravé důsledky toho, co se děje na Ukrajině, poznáme až v datech za březen a další měsíce, čili se dá očekávat, že ta inflace poroste.

Jsou to data České národní banky, jsou nalezitelná na jejím webu a kolega opravdu nemá pravdu. Tu inflaci jsme si tady předplatili v těch předcházejících letech velmi uvolněnou měnovou politikou a velmi uvolněnou fiskální politikou.

Česká ekonomika žije na drogách velmi levných peněz, žije na drogách velmi uvolněných veřejných výdajů, které se utrhly za té minulé vlády ze řetězu, z jakéhokoli vývoje, který by odpovídal výkonnosti české ekonomiky. A pokud si tady budeme lhát a budeme to svádět na covid a na mezinárodněpolitickou situaci, tak lžeme občanům a ordinujeme jim ještě vyšší inflaci v budoucnu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama