Mgr. Karel Haas

  • ODS
  • Pardubický kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.03.2022 12:27:00

Obava není na místě

Obava není na místě

Projev na 15. schůzi Poslanecké sněmovny 11. března 2022 k vládnímu návrhu zákona o některých opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny, vyvolaným invazí vojsk Ruské federace

 Kolegyně, kolegové, vážení členové vlády,

já se pokusím konstruktivně nabídnout jisté legislativní přesné vysvětlení k předřečníkům z hnutí ANO, jestli je opravdu nutné bát se toho pojmu cizinec.

Mě to taky vystrašilo, takže jsem také komunikoval s vnitrem. A pokusím se dát to legislativní vysvětlení, že ta obava není na místě. Pojem cizinec, to je první vysvětlení, je v tom zákonu použit, protože ten zákon je speciální, řeknu, k celé české cizinecké legislativě, k azylovému zákonu, k zákonu o pobytu cizinců a ten pojem cizinec je tam prostě zvolen z důvodu jednotnosti českého právního řádu.

Nicméně osobní působnost lex Ukrajina je vymezena zcela přesně v § 3 dnešního návrhu, který projednáváme. § 3 odst. 1 vymezuje, že se vztahuje pouze na cizince, na které povinně dopadá ono únorové rozhodnutí Rady Evropské unie. Takže ne na jakéhokoliv cizince, ale na cizince, na kterého dopadá rozhodnutí Rady. A pokud se podíváte do únorového rozhodnutí Rady, do jeho článku 2, tak článek 2, rozhodnutí Rady, se vztahuje na tři typy osob: na státní příslušníky Ukrajiny - první kategorie, druhá kategorie - cizince, kterým byla na území Ukrajiny poskytnuta ochrana typu trvalého pobytu, typu azylu a tak dále a jejich státní příslušníky.

A k tomu už jenom věcně mohu doplnit pana ministra, že asi těžko odmítneme v naší zemi ochranu třeba manželům nebo manželkám osob prchajícím z válečného konfliktu. Čili si to stačí opravdu přečíst.

K té obavě, a já jsem ji měl taky, takže tady opravdu ty obavy sdílím, vysvětlil jsem si je s vnitráky. Takže pojem cizinec, stačí si přečíst § 3 odst. 1 a 2 - lex Ukrajina, ale je nutné k tomu číst článek 2 únorového rozhodnutí Rady EU. Jenom nabízím, jestli je opravdu nutné se toho pojmu bát.

Děkuju mnohokrát.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama