Mgr. Milena Johnová

  • PRAHA SOBĚ
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.03.2022 10:46:00

Multidisciplinarita stojí v základu efektivní psychiatrické péče

Multidisciplinarita stojí v základu efektivní psychiatrické péče

Pražané budou mít i nadále zajištěnu multidisciplinární péči o duševní zdraví dětí

Radní hlavního města finančně podpořili multidisciplinární tým pro děti a mladé lidi s potížemi v oblasti duševního zdraví. Pražané tak nepřijdou o první zdravotně-sociální službu tohoto druhu v Praze.

Multidisciplinární tým duševního zdraví pro děti a mladistvé je unikátní službou, která pomáhá mladým lidem v domácím prostředí po psychiatrické hospitalizaci nebo naopak působí na rodinu a mladé lidi preventivně, aby k hospitalizaci nedošlo. V multidisciplinárním týmu působí vedle sebe zdravotní a sociální profese jako jsou psychiatr, klinický psycholog, psychiatrické sestry, sociální pracovníci, speciální pedagogové, a rodinný poradce. Jejich spolupráce v konkrétních případech zajišťuje maximální účinnost intervencí a umožňuje snižovat míru hospitalizací mladých lidí.

V celém Česku je jen několik takových týmů, provozovaných pilotně v rámci projektu Ministerstva zdravotnictví. Pražský tým měl nyní skončit, protože ministerstvo nepřipravilo návazné financování. Radnice hlavního města ale o pokračování a rozvoj multidisciplinárních týmů v oblasti péče o duševní zdraví stojí. Již v loňském roce magistrát zajistil stabilizaci sociální části celé služby, nyní schválená dotace umožní překlenout období do zapojení zdravotní části týmu do sjednaných zdrojů veřejného zdravotního pojištění.

„Ministerstvo zdravotnictví sice multidisciplinární týmy po skončení pilotního provozu přestalo podporovat, my ale máme za to, že multidisciplinarita stojí v základu efektivní psychiatrické péče. Protože dostupnost těchto služeb velmi chybí, Praha se rozhodla vstoupit do hry a tento unikátní tým, který nasedá na potřeby dětí a mladých lidí ohrožených duševním onemocněním, pro obyvatele hlavního města udržet a během příštích dvou let bychom chtěli dostupnost péče rozšířit o další takový tým,“ řekla Milena Johnová, radní pro sociální politiku a zdravotnictví.

„V pilotním provozu byla služba evaluována s pozitivní odezvou. Navíc je služba s ohledem na vzrůstající počet klientů cílové skupiny velmi vyhledávaná. Kapacit dětských psychiatrů a klinických psychologů je v Praze, stejně jako v celé ČR, nedostatek a na službu se obrací velký počet zájemců, mnohé nemůžeme z kapacitních důvodů uspokojit. I přes pilotní ráz během krátké doby rozvinula služba úzkou spolupráci s Psychiatrickou nemocnicí Bohnice, Fakultní nemocnicí Motol, s několika odděleními sociálně právní ochrany dětí a se školami,“ dodala Miroslava Flemrová, ředitelka organizace Dům tří přání. Právě zapsaný spolek Dům tří přání bude multidisciplinární tým pro hlavní město nadále zajišťovat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama