Bc. Lucie Šafránková

poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • SPD
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.03.2022 16:35:41

SPD hájí zájmy našich zdravotně postižených spoluobčanů

SPD hájí zájmy našich zdravotně postižených spoluobčanů

Vláda Petra Fialy svými konkrétními kroky, hlavně v oblasti rozpočtu, opakovaně prokazuje svůj silně asociální charakter. Její dosavadní činnost nejsilněji poškozuje naše zdravotně postižené spoluobčany.

 



Fialova vláda například do zákona o státním rozpočtu na rok 2022 prosadila výrazné snížení výdajů určených na finanční pomoc zdravotně postiženým.

Asociální rozpočtové škrty Fialovy vlády

Nejmarkantnější je to u tzv. příspěvku na péči pro ty zdravotně handicapované občany, kteří jsou závislí na pomoci jiných osob.

Zde Fialova vláda škrtla rovnou 985 milionů korun, což v kombinaci se zdražením asistentských terénních sociálních služeb a s růstem cen energií a dalších základních životních nákladů a potřeb výrazně sníží životní úroveň a kvalitu života těchto našich spoluobčanů. A rovněž, což je naprosto alarmující, to ohrozí i jejich zdravotní stav
a psychickou pohodu.

Šetřit na těch nejslabších, sociálně nejohroženějších a bezbranných občanech je pro SPD absolutně nepřijatelné.

Vyšší příspěvek na péči…

Proto jsem opakovaně vypracovala a předložila novelu zákona o sociálních službách, kde navrhuji významné zvýšení samotných příspěvků na péči, minimálně pro osoby v domácí péči, v prvním a druhém stupni závislosti, kde jsou tyto dávky dosud neakceptovatelně nízké a nepostačují k pořízení ani těch základních, natož všech potřebných, asistentských služeb pro tyto osoby. 



Fialova vláda rovněž, bez ohledu na rekordně rostoucí inflaci a ceny pohonných hmot a dalších nákladů na dopravu oproti loňskému roku ani o jedinou korunu nezvyšuje výdaje v rozpočtové položce určené na výplatu tzv. dávek pro osoby se zdravotním postižením - což zahrnuje příspěvek na mobilitu a příspěvek na zvláštní zdravotní pomůcky. 


Tyto finanční příspěvky zdravotně postiženým občanům, přitom nebyly zvyšovány již více než čtyři roky, což v souběhu se zmíněným růstem cen základních životních potřeb znemožňuje zachování důstojného života těchto osob, postižených, které jsou mj. na dostupné dopravě často doslova životně závislí.

…a vyšší příspěvek na mobilitu

Proto jsem také před nedávnou dobou za hnutí SPD podala návrh na změnu zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením. Konkrétně se jedná o návrh na zvýšení příspěvku na mobilitu, a to o padesát procent, tedy ze současných 550 korun měsíčně
na 825 korun měsíčně.

Nárok na tento příspěvek má každá osoba starší jednoho roku, jestliže se jedná o občana se zdravotním postižením pohyblivosti nebo orientace. Konkrétně se jedná se o ty občany, kteří mají zároveň nárok na průkaz osoby se zdravotním postižením označený symboly „ZTP“ nebo „ZTP/P“.

Příspěvek na mobilitu v jeho současné podobě existuje od 1. 1. 2012, když tehdy nahradil do té doby existující příspěvek na provoz motorového vozidla a příspěvek na individuální dopravu, které byly vypláceny jednou ročně.

Přičemž příspěvek na provoz motorového vozidla činil pro držitele průkazu ZTP 6 000 Kč ročně (500 Kč měsíčně) a pro držitele průkazu ZTP/P pak 9 900 Kč ročně (825 Kč měsíčně). Příspěvek na individuální dopravu pak dosahoval výše 6 500 Kč ročně (tedy v průměru 541,66 Kč měsíčně).

Zejména pro držitele průkazu ZTP/P byla tedy tehdejší změna nastavení tohoto příspěvku velmi negativním zásahem do jejich životních nákladů a jednoznačně poškozujícím krokem ze strany tehdejší vlády (ODS a TOP 09) vůči nim.

Současná výše tohoto příspěvku se pro ně tedy od té doby ani zdaleka nepřibližuje jeho tehdejší úrovni. A pro držitele průkazů ZTP je tento příspěvek, vzhledem k inflaci od roku 2021, fakticky též významně nižší, než býval před změnou jeho zákonného nastavení.

To je třeba co nejrychleji změnit. A já za to usilovně bojuji.

Zvýšení příspěvku na mobilitu je nutným krokem k tomu,
jak zdravotně postiženým občanům alespoň částečně kompenzovat strmý růst životních nákladů. I s ohledem na to, že doprava je pro ně naprostou (často každodenní) nezbytností umožňující cestou do zaměstnání, k lékaři, na úřady apod.

V SPD si, na rozdíl od Fialovy vlády, dobře uvědomujeme,
že zdravotně postižení občané potřebují naší co nejrychlejší
a efektivní pomoc.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama