ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.05.2012 11:40:00

Evropské bitevní politické pole

Evropské bitevní politické pole

V poslední době se na evropské politické scéně začínají projevovat dva významné faktory. Tím prvním je rostoucí četnost konání předčasných voleb v jednotlivých státech EU, čímž dochází k postupnému zkracování řádného volebního období.

Druhým je skutečnost, že ve volbách a volebních odhadech stále více posiluje levice a na síle získávají i nejrůznější extremistická uskupení.

Nebezpečné uklidnění


Evropě zatím ještě vládnou spíše pravicové politické strany. Této skutečnosti odpovídá i řešení hospodářské krize. Důraz je kladen především na úsporná opatření a dosažení vyrovnaných státních rozpočtů. V rámci záchrany eura půjčila evropská centrální banka evropským bankám na tři roky bilion eur. Cílem bylo uklidnit finanční trhy a podpořit ochotu bank půjčovat státům na rozumný úrok. Situace se uklidnila, nikoliv však vyřešila. Evropské banky budou muset peníze vrátit. Proto došlo například k uzavření smlouvy o fiskální odpovědnosti. Pro úspěch tohoto řešení bude do budoucna zásadní zabránit dalšímu zadlužování a stabilizovat veřejné finance.

Během tří let, na která evropská centrální banka půjčku poskytla, však není možné pouze škrtat. Je třeba rozhýbat nemohoucí evropskou ekonomiku. Musíme pokračovat ve strukturálních reformách a zvolit vhodnou strategii růstu, která však nebude znamenat další a hlubší zadlužování. Vždyť po ekonomickém oživení touží celá Evropa.

Pod tlakem nespokojených a netrpělivých


Stále častěji měnící se vlády a rostoucí podpora nejrůznějších extremistických uskupení k řešení současné situace a snaze o vyrovnané rozpočty příliš nepřispívají. Rychlost, s jakou v Evropě padají jednotlivé vlády a vypisují se předčasné volby, je zarážející. Předčasné volby se v uplynulých měsících konaly na Slovensku, v Řecku, budou se konat v Nizozemsku, dlouhé období bezvládí dobře zná i Belgie a hlasováním o důvěře vládě si prošla i Česká republika. Dokončit vládní období se do budoucna zřejmě stane jedním z předvolebních cílů.

Sílicí tlak odborů, nepopulární škrty a touha po rychlém a bezbolestném řešení, představují spouštěcí mechanismy předčasných voleb a očekávaný nástup levice k moci. Netrpělivost a chtivost jednoduchých řešení se však Evropě může stát osudnou.

Obrat v poločase?


Stejně jako je třeba stabilizovat veřejné finance a rozpočty je třeba ustálit i politickou scénu. Zatím platí, že současní vládní představitelé jsou za svoji snahu o řešení situace a nežití na dluh, svými voliči trestáni. Úspory a škrty se jim zdají příliš tvrdé. Vlády padají a extremisté posilují. Před tím, než přistoupíme k radikálním a unáhleným řešením počkejme si na výsledek přijatých opatření. Dejme politice úspor a na ni navazující snaze o strukturální reformy a prorůstová opatření šanci.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama