Mgr. Petra Pecková

  • STAN
  • Středočeský kraj
  • hejtmanka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.03.2022 10:43:00

Vznikne unikátní Alej prince Philipa

Vznikne unikátní Alej prince Philipa

Ve Vestci u Prahy bude vysazena unikátní lipová alej. Sázení stromů je společnou aktivitou programu DofE, iniciativy Sázíme budoucnost a Středočeského kraje.

 Stovka lip ve Vestci poroste jako připomenutí odkazu prince Philipa, který by loni oslavil 100. narozeniny, a především jako připomenutí jeho aktivit na podporu mladých lidí.

Princ Philip založil před 66 lety program neformálního vzdělávání na podporu mladých lidí v dlouhodobém rozvoji, Mezinárodní cenu vévody z Edinburghu (The Duke of Edinburg’s International Award, zkráceně program DofE). Program se rychle rozšířil i do zahraničí a dnes funguje ve 130 zemích světa. Středočeský kraj a DofE loni podepsaly Memorandum o spolupráci. V kraji je nyní do programu DofE zapojeno téměř 40 různých škol.

V minulém roce se na počest princových nedožitých 100. narozenin konaly celosvětové oslavy jeho odkazu. U nás je realizovala česká pobočka programu DofE, která funguje již 27 let a spolupracuje s více než 290 školami po celé ČR. Oslavy probíhaly pod názvem #dofe100 a vyvrcholí právě vysazením lipové Aleje prince Philipa ve Středočeském kraji, konkrétně ve Vestci u Prahy.

„Těší mě, že budeme mít v kraji alej vysázenou právě na počest prince Philipa. Jeho celoživotní aktivity ve prospěch mladé generace, ale i ve prospěch životního prostředí, jsou obdivuhodné a měly by být příkladem pro ostatní. Najít optimální místo pro vysazení lipové aleje nebylo jednoduché. Z mnoha středočeských obcí, které projevily zájem, byl nakonec po dohodě s DofE a odborníky na dendrologii vybrán Vestec, kterému tímto gratuluji. Sázení Aleje čítající 100 stromů proběhne 23. dubna 2022 ve spolupráci s iniciativou Sázíme budoucnost,“ uvedla hejtmanka Petra Pecková (STAN).

Projekt #dofe100 odstartovala recepce k odkazu prince Philipa, kterou DofE uspořádalo pod záštitou místopředsedy Senátu Parlamentu ČR Jiřího Růžičky v červnu 2021. Lidé i firmy, kterým není lhostejná budoucnost mladé generace, v rámci této iniciativy stále mohou přispívat přes platformu darujme.cz na Sociální fond DofE a umožnit tak sociálně znevýhodněným mladým lidem, aby se do programu zapojili. Za každých darovaných 10 000 Kč pak DofE také vysadí strom v Aleji prince Philipa a podpoří tak nejen mladé lidi, ale především ekologii, která byla princi Philipovi velmi blízká. Vzhledem k současné situaci finanční prostředky z dalších prodaných stromů poputují také na rozvoj DofE projektu zaměřeného na integraci mladých lidí z Ukrajiny, kteří nyní přicházejí do ČR.

Projektu #dofe100 vyjádřili podporu i patroni programu, moderátor TV Nova Karel Kašák a mistryně světa v bojových sportech Martina Ptáčková. „Spojuje nás to, že jsme na sobě nikdy nepřestali pracovat a nevzdali jsme se. A právě proto jsme se rozhodli DofE a jejich projekt #dofe100 podpořit. DofE mladé lidi učí, jak na sobě pracovat, dotahovat věci do konce, pracovat v týmu a plnit si sny a zároveň pomáhat ostatním. Vybrané finanční prostředky z #dofe100 pomohou těm, kteří by se do programu jinak přihlásit nemohli.“

Sázení Aleje se zúčastní nejen ti, kteří program DofE finančně podpořili a jejich jménem bude konkrétní strom vždy vysazen, ale i dobrovolníci, kteří se rozhodnou pomoci se samotným sázením. Přijít na akci a zapojit se může každý. Více informací zjistíte na dofe.cz.

O Mezinárodní ceně vévody z?Edinburghu (DofE)

  • Program má 3 úrovně, bronzovou, stříbrnou a zlatou a může se do něj zapojit každý student nebo žák ve věku 13 až 24 let.
  • Podle zvolené úrovně pak program plní 6, 12 nebo 18 měsíců.
  • V České republice program funguje 27 let a je do něj zapojeno více než 290 základních a středních škol, dětských domovů, sportovních klubů. Do programu se zapojují mladí lidé z širokého sociálního spektra.
  • Účastníci si volí aktivity a cíle ve třech oblastech – dovednosti, pohybu, dobrovolnictví. Na zvolených cílech pak pravidelně pracují. Čtvrtou oblastí je týmová expedice v přírodě, která má vždy konkrétní účel. 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama