Mgr. Renáta Zajíčková

  • ODS
  • Hlavní město Praha
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.03.2022 19:52:00

Slova podpory od Mirky obsahovala to nejdůležitější: Jste tu vítáni!

Slova podpory od Mirky obsahovala to nejdůležitější: Jste tu vítáni!

Komentář na facebookovém profilu k uprchlíkům na Praze 5.

 Už je to měsíc od chvíle, kdy na Ukrajinu vtrhly ruské tanky a ozvaly se první výbuchy. Lidé tu ze dne na den přišli o vše, mnozí o své blízké. Pomáháme zcela samozřejmě, každý jak umí. Jen samotná Pětka dnes poskytuje bezpečné zázemí už více jak třem tisícům převážně žen a dětí prchajících před hrůzami války.

Nyní je čas ptát se nově příchozích, jak jim můžeme pomoci dál? Co potřebují? Co je zajímá? A oni chtějí vědět hlavně to, kde mohou začít pracovat a uplatnit se.

Nejen proto jsme za přispění faráře Josefa Ptáčka v Kostel sv. Krista Spasitele uspořádali komunitní setkání místních a nově příchozích - Pětka pro Ukrajinu. Pohoštění, hudba, pro děti dobroty a kreslení, spousta zajímavých osobností, rozhovorů, otázek a informací. Společně jsme ukázali, že Pětka nabízí řadu příležitostí i velké srdce. 

Od ředitelky ZŠ a MŠ Barrandov Veroniky Urban Volfové zazněly podstatné informace o tom, jak přihlásit ukrajinské děti do škol a školek a ředitelka úřadu práce poradila, jak postupovat při hledání zaměstnání.

Radost mám z milé návštěvy Miroslava Němcová, která přijala mé pozvání. Aktivně se totiž zajímá o to, jak uprchlíkům u nás na Pětce pomáháme a hledá další možnosti. A myslím, že slova podpory od Mirky obsahovaly to nejdůležitější: "Jste tu vítáni!"

Setkání jsme chtěli milé a uvolněné, abychom alespoň na chvíli rozptýlili obavy žen o bezpečí jejich mužů, kteří na Ukrajině zůstali. Přizvali jsme sbor sv. Vladimira a není tajemstvím, že v něm zpívá náš kolega Jan Flégl z odboru územního rozvoje. Právě tady totiž začíná naše spolupráce se skvělou paní Olgou Mandovou, která vede tento sbor a zároveň i Sdružení Ukrajinců a příznivců Ukrajiny v ČR.

Už v prvních dnech krize jsme se tak propojili s Dům národnostních menšin Praha, s překladateli, i se samotnými nově příchozími. Společně organizujeme setkání a potřebnou pomoc dokážeme poskytovat cíleně.

Srdečně děkuji vám, kteří v této těžké době jakkoli pomáháte. Jste úžasní! Přišli jste se seznámit a zaznívaly nejen slova podpory, ale i cenné rady -  kde se uplatnit, kam zajít na procházku s dětmi, zkrátka jak se tu rychle zorientovat a znovu začít žít.2

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama