prof. MUDr. Věra Adámková, CSc.

  • BPP
  • Hlavní město Praha
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.03.2022 20:15:00

Chtěla bych upozornit, že více utečenců znamená i větší výjezdy sanit

Chtěla bych upozornit, že více utečenců znamená i větší výjezdy sanit

Projev na 17. schůzi Poslanecké sněmovny 29. března 2022 k návrhu na vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny s prodloužením doby nouzového stavu

 Vážený pane ministře, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci,

dovolte mi, abych obrátila vaší pozornost nouzovému stavu z jiného úhlu pohledu. Na první pohled se vám možná bude zdát divné, ale já začnu zákonem 361/2003 Sb., který se zabývá také povinnostmi příslušníků policie naší republiky.

Možná si řeknete, co to má dohromady? Ale odsloužila jsem stovky hodin, kdy jsme se viděli s některými příslušníky daného policejního okrsku několikráte, protože platí již mnoho let zákon, kdy policie vlastně spolupracuje se zdravotníky tím, že přiváží občany, řekněme, v podroušeném stavu. A já musím říci, že v tomto případě plně chápu samozřejmě nouzový stav a souhlasím s třicetidenním prodloužením naprosto beze zbytky, o tom žádných pochyb nemám, ale prosím, proč říkám těch 30 dnů? Je potřeba analyzovat tu situaci průběžně, eventuálně měnit, protože samozřejmě v nouzovém stavu může pan ministr a jeho podřízení samozřejmě tyto příslušníky nasadit, kde je třeba, a to je v pořádku. Jistě tento institut tam má být.

Já jenom chci říct, že my jich nemáme nekonečné množství. A je tady 300 tisíc osob navíc, kde jim chceme pomoci, nebudeme se o tom bavit, tady si myslím, že jsme všichni zajedno, že není třeba toto vysvětlovat. Ale samozřejmě je tu zvýšená náročnost tedy i na tyto služby Policie České republiky. A já mám dvě otázky tady. A prosím se nad nimi zamyslet, já nechci nijakým způsobem samozřejmě znevažovat názor vlády, protože chápu, že na ni má svůj nárok. Já jenom musím říci, že nesouhlasím s dvěma měsíci proto, že to je velmi dlouhá doba a my nemůžeme reagovat flexibilně na to, co je potřeba.

Čili tito policisté nejenom tedy, že nám pomáhají a dovážejí občany, kteří toto potřebují v dané chvíli, v tom případě ovšem na tom okrsku nemá nikdo z vedoucích žádnou zálohu, on tam nemůže nikoho poslat, prostě oni jsou ve službě. Na druhou stranu chápu, že je potřeba je nasadit v případě potřeby uprchlíků nebo na ta registrační místa nebo podobně a podobně, do těch podrobností se nebudu pouštět, ani bych je přesně všechny nevyjmenovala, a proto se domnívám, že 60 dní je velmi dlouhá doba, kdy může nastat opravdu období nikoho a ničeho a my nebudeme schopni tady zareagovat adekvátně. To je jedna věc, proč toto dávám do úvahy a samozřejmě je tu ještě jedna věc. My si jí jsme vědomi, ale uvědomte si, že jsme řekli, že budeme opozice konstruktivní a to bezesporu jsme, dáváme návrhy, ale samozřejmě kritizujeme, od toho tady jsme. Ale musím říci, že 60 dní je hazard s těmito lidmi a je to hazard i s jejich potenciálem, protože oni samozřejmě, jejich limit je konečný.

A další věc, na kterou bych chtěla upozornit, je, že více utečenců znamená i větší výjezdy sanit. To je důvod, který - teď už opustím Policii České republiky, ale vrátím se zcela do zdravotnictví a vím to, protože jsem denně v terénu, denně pracuji v nemocnici a dnes, než jsem sem šla, tak mi několik kolegů říkalo: nezapomeň to říct, aby to tedy vláda věděla. Možná to vláda ví, možná ne, ale já jsem slíbila, že to řeknu, proto to zde opakuji. A pan ministr se může zeptat, aby si ověřil moje slova. Takže prosím pěkně je to tak, že i ty sanity mají své limity a je potřeba, abychom počítali s jejich možnostmi, tedy jak lidskými zdroji, tak i dalšími a abychom eventuálně uzpůsobovali situaci. A podle mě doba dvou měsíců je doba opravdu, odpusťte to slovo, ale nezodpovědná vůči těmto lidem i vůči těm zdravotnickým a přepravním zařízením, protože my nevidíme, co se všechno může stát.

No a co se týče těch dalších věcí prosím, mluvila jsem včera s některými utečenci, kteří bydlí v místě mého bydliště a kteří mi říkají samozřejmě tu situaci víceméně denně, takže opravdu se nemusím ptát nikoho a nemusím čekat, až některý server něco napíše. Oni jsou v kontaktu se svými rodinami na Ukrajině, takže ta situace opravdu je hodna pomoci, o tom nebudeme vůbec diskutovat, to samozřejmě, ale myslím si, že ten nouzový stav je dlouhý i proto, že předpokládám, že v průběhu několika dnů, tak jak jsem s nimi hovořila, oni se chtějí maximálně zapojit do našeho života ve většině případů samozřejmě, všude se najdou výjimky a o těch se nebudeme bavit, to je něco jiného.

Potřebujeme vědět potom všechny podrobnosti, to znamená i vytíženost škol a mateřských škol, vytíženost zdravotnických zařízení, ale tedy i té Policie České republiky, protože je tam ještě jedna věc, kterou jsem se dověděla při službě, a sice že - já nevím, to by jistě mohl pan ministr potom říct, ale netrvám na odpovědi teď, prosím, to je jenom řečnická otázka, protože předpokládám, že vy to víte okamžitě - že tam se může stát, že tento policista vlastně slouží bez nároku na mzdu nebo to má v rámci nějakého paušálu.

Takže prosím i toto vzít v potaz, protože se domnívám, že tady opravdu musíme propojit obě dvě tyto složky, to znamená zdravotnictví a složku Policie České republiky, která nám jednoznačně pomáhá v těch věcech a my za ně nemáme náhradu, čili bych byla velmi ráda, kdybychom to zohlednili. Opakuji znovu, že nouzový stav třicet dnů považujeme samozřejmě za nutný v dané chvíli a určitě, jak řekla již naše paní předsedkyně, má podporu. Na dva měsíce jej považuji za lehce nezodpovědný anebo možná i trošku naivní.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama