Mgr. Bc. Vít Rakušan

  • STAN
  • 1. místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.03.2022 20:33:00

Přesčasovost policistů a hasičů jsme řešili minulý týden

Přesčasovost policistů a hasičů jsme řešili minulý týden

Projev na 17. schůzi Poslanecké sněmovny 29. března 2022 k návrhu na vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny s prodloužením doby nouzového stavu

 Děkuji, paní místopředsedkyně, jenom reakce vaším prostřednictvím na paní kolegyni.

Považuji za nutné ji říci teď, protože považuji za svoji chybu, že jsem to neřekl v úvodu, nicméně všechny ty ostatní reakce si skutečně nechám na konec, jak jsem sliboval. My jsme minulý týden na vládě řešili přesčasovost policistů, hasičů, v době nouzového stavu. A protože tento nouzový stav má například na policisty skutečně mnohem vyšší nároky, než měl covidový stav na policisty - nebavím se o hasičích, ale o policistech v současné době, hasiči to odnesou vždycky v České republice, protože jsou zodpovědní za krizové řízení - tak vláda se dohodla, a já jsem od začátku s policejním prezidiem tak dohodnut, všechny přesčasy odpracované v covidu, byť zatím nebyly proplaceny, se evidují.

Pardon, v nouzovém stavu spojeném s migrační krizí se evidují, všechny jsou zaevidovány a všechny těm policistům budou formou mimořádné odměny proplaceny stejně tak jako hasičům a my připravujeme legislativní změnu. Původně jsme chtěli počkat až na celkovou revizi krizové legislativy, kterou jsme slíbili, která by ovšem nebyla v neproplácení přesčasů v době nouzového stavu, těch 150 hodin, tak striktní, jako je ta současná.

Legislativa Ministerstva vnitra už na tom pracuje, pan náměstek Vokáč nápad má, necháme to projít připomínkovým řízením. Tedy hledáme za prvé systémové řešení. Já bych tady dneska nahlas chtěl říci - policisté a hasiči za ukrajinskou uprchlickou krizi dostanou proplaceny přesčasové hodiny a hledáme systémové řešení, které je bude motivovat i v těch krizových stavech k tomu, aby pracovali i s nějakým řekněme drobným nadšením a finanční motivací.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama