Ing. Aleš Juchelka

  • ANO 2011
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.03.2022 22:39:00

Krizové řízení by mělo být pod kontrolou

Krizové řízení by mělo být pod kontrolou

Projev na 17. schůzi Poslanecké sněmovny 29. března 2022 k návrhu na vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny s prodloužením doby nouzového stavu

 Vážené kolegyně, vážení kolegové,

já moc děkuji, že se konečně dostalo i na obyčejné, řadové poslance, kteří nemají přednostní právo a tady si vyčkali tu řadu, i když mnohdy vyskakovali z lavic, aby mohli něco říct. Já samozřejmě nemám ten luxus přednostních práv, i když to nijak nerozporuji a mohu už konečně tady na tento mikrofon položit dotazy, ale i trochu polemizovat s vládou a s tím, co tady bylo jejími představiteli dnes řečeno. Budu reagovat na proslov pana vicepremiéra a ministra MPSV Mariana Jurečky, který sám ve své řeči se pochválil, jak mu ta pomoc pro občany šlape a jede jako po másle, takže nyní tady mám některé body.

Takže, pane ministře, první bod. O 40 tisíc více žádostí o příspěvek na bydlení? To se opravdu tímto chlubíte? To chcete říct, že to skutečně stačí tady v této situaci? Vy si opravdu myslíte, že příspěvek na bydlení pomůže občanům s nárůstem cen pohonných hmot? Že příspěvek na bydlení pomůže občanům s nárůstem cen potravin? Bohužel nepomůže. Příspěvek na bydlení je jediný instrument této vlády, který jste občanům nabídli, možná ještě mimořádnou okamžitou pomoc, ale ta také není moc valná. Jinak opravdu nic.

Druhá věc, která zazněla dnes tady z úst pana ministra práce a sociálních věcí, je: zvalorizovali jsme důchody. Co to je? Jak vláda zvalorizovala důchody? To je zákonný rámec, který je automatem a který automaticky navyšuje ty důchody, pokud se překročí v pěti měsících nějaká část procenta inflace. A tento zákonný rámec pravděpodobně docílí toho, že se budou navyšovat důchody v tomto roce ještě dvakrát, a to pravděpodobně v červnu a také v listopadu. A snad nemyslíte vážně, že tady toto se prodává jako nějaký sociální úspěch této vlády ohledně navyšování cen. To je zákon, to prostě a jednoduše musíte udělat.

Že jsou plošná opatření populistická a líbivá? Tak to také zaznělo dneska z úst pana ministra Mariana Jurečky. Jediné země v Evropě, které nemají plošnou podporu na boj s inflací, jsou Lucembursko, Belgie - pardon, Dánsko a Česká republika. Ostatní ano. Já mám tady takovouto tabulku (Ukazuje.), kde právě se týká věc snížení DPH, zastropování cen anebo ta třetí pomoc, o které před chvilkou mluvila exministryně Schillerová, a to jsou přímé dotace, plošné dotace domácnostem a také firmám. Jediné tři země a samozřejmě jako ostrůvek uprostřed Evropy je Česká republika, která plošně nepomáhá vůbec. Plošně pomáhají Belgie například, Bulharsko, Finsko, Chorvatsko, Francie, Velká Británie, Německo, Nizozemí, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, dokonce i Švédsko a samozřejmě my v žádném případě ne. A to je jenom to, co jsem četl z hlediska snížení spotřebních daní a nebo DPH.

Různé formy tady této pomoci - a já tu tabulku vám klidně přepošlu, tam se můžete samozřejmě inspirovat. A já bych neřekl, že by to znamenalo, že všechny tady tyto vlády těchto evropských zemí jsou populistické. V žádném případě. Znamená to tedy podle vás, pane ministře, že tam vládnou populisté, nebo jsou to spíše vlády, které si uvědomují vážnost situace se zdražováním všeho a dělají opatření, která pomohou? Já si myslím, že to je spíše to druhé. Nevidím je ve Francii, populistické vlády, ani v Belgii, ani v Německu, ani v Rakousku. Česká republika má bohužel tedy v tomto kontextu vládu - a nebojím se to označit a říct - asociální.

Pomáhat všem lidem, to je důležité. Všem lidem v České republice. Pokud např. zastropujeme ceny pohonných hmot, no tak tím pomůžeme nejen českým občanům, ale také válečným uprchlíkům, kteří také potřebují načepovat benzin nebo naftu do svých aut. Pokud třeba snížíme DPH na potraviny, tak za méně nakoupí jak váleční uprchlíci z Ukrajiny, tak i čeští občané. Není to žádný populismus, jak se nám to snaží neustále tady naznačovat tato vláda. Je to pro mnoho lidí existenciální problém a je to o vstřícnosti a empatii této vlády. Všichni okolo, Polsko, Slovensko, Maďarsko a Rakousko, dokážou zvládat krize obě dvě, jak tu uprchlickou, tak tu inflační a energetickou.

U nás se jede jenom na půl plynu. Lidé teď potřebují naopak vaši rozhodnost a víru v to, že je nenecháte ve štychu, prostě a jednoduše, vládo, jeďte na plný plyn. Až pětině domácností hrozí pád do chudoby, někteří říkají dokonce až jedné třetině. Ten vzorec těch lidí je široký a neustále, neustále se zvětšuje a rozšiřuje a dokonce máme už o 40 % více exekucí než na podzim loňského roku. V Ostravě dokonce již někteří poskytovatelé sociálních služeb nemají na benzin, aby se dostali ke svým klientům, a to nemluvím o nadregionálních poskytovatelích sociálních služeb. Přitom tato vláda nedoplatila krajům a obcím ještě ani korunu a všechno to táhnou ze svých vlastních rozpočtů a ze svých vlastních rezerv anebo z investic, které měly připraveny na opravu škol, cest atd. Kdy to tedy bude, když to táhnou ze svých rozpočtů? Kdy tato vláda dá těmto municipalitám a krajům ty slíbené peníze?

Je velkou pravdou, že v první řadě je třeba bojovat s agresorem Putinem a vůbec nikdo to nezpochybňuje, ani samozřejmě opozice. Naopak, my velmi podporujeme všechny kroky opozice a hlasovali jsme ve všech věcech týkajících se Ukrajiny s vládou. Jsme dokonce pro prodloužení nouzového stavu, ale přece není možné odstrčit Poslaneckou sněmovnu, která má i kontrolní funkci vůči vládě, od toho, že se chce ptát, že chce vědět, jak se situace vyvíjí, jaké jsou novinky. Proto my upřednostňujeme těch 30 dnů, ne 58. A argumenty, které tady zazněly ohledně Ústavního soudu? Ať to samozřejmě Ústavní soud vyřeší, hoďme to samozřejmě na něj, ať on to rozhodne, když tady můžeme úplně komfortně schválit 30 dní, nikdo nic proti tomu mít nebude, pravděpodobně žádná stížnost na Ústavní soud nepoputuje. Ale ne, my chceme svých 58 dnů, aby ta pomoc mohla být pravděpodobně co nejdelší bez kontroly Poslanecké sněmovny.

Ministr a vicepremiér Vít Rakušan tady říkal - nouzový stav, to je klasický instrument krizového řízení. Ano, ale krizové řízení by mělo být pod kontrolou, a to v krátkých intervalech neustále to krizové řízení vyhodnocovat. A říkal to, aby pomoc mohla být rychlá, efektivní a cílená. To je úplně skvělé, tato otočka, protože když si pamatuji tady tyto lidi, kteří v minulém volebním období byli v opozičních lavicích, tak udělali z nouzového stavu, tady z tohoto dvousloví do slova a do písmene sprosté slovo. A všichni to vidí na sociálních sítích. To, co říkali před tím rokem, když tady byla pandemie na vrcholu, a co říkají teď, v tuto chvíli.

Marek Výborný, prostřednictvím pana předsedajícího, říká, ať neopakujeme diskusi, kterou tady dnes máme, znovu. Říkal tady na mikrofon: Copak chcete znovu za 30 dnů tady opakovat tu diskusi, kterou my tady máme? Já si myslím, že ano, že bychom měli opět po 30 dnech se tady sejít a opět by vláda měla požádat o prodloužení nouzového stavu. Co to znamená? To znamená, že jinými slovy se říká: Neotravujte nás tady, my chceme vládnout, neptejte se nás na nic, nepracujte. To je vám zatěžko přijet za 30 dnů tady do Sněmovny a Sněmovně skládat účty? Odpovídat na otázky poslanců? Proč?

Moc prosím tuto vládu, aby prostě a jednoduše myslela na obě krize, které tady máme. A já moc tuto vládu prosím ve jménu sociálního smíru, je to moc důležité, my vám v tom moc rádi jako opozice pomůžeme a podpoříme vás. Chce to ale více vstřícnosti, empatie a hlavně odvahy v rozhodování.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama