Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • Středočeský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.03.2022 19:19:00

100 dní v úřadu ministryně pro vědu, výzkum a inovace

100 dní v úřadu ministryně pro vědu, výzkum a inovace

Vláda České republiky řadí podporu vědy, výzkumu a inovací ke svým jednoznačným prioritám.

 V prosinci 2021 se tak svého úřadu ujala ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová, která byla jmenována i předsedkyní Rady pro výzkum, vývoj a inovace. Její kroky se v prvních třech měsících soustředily na tři základní oblasti: zajištění financování vědy, výzkumu a inovací, naplňování Programového prohlášení vlády a řešení dopadů války na Ukrajině.

Hlavním úspěchem prvních sto dní je výsledek jednání o rozpočtu na rok 2022. „I přes nutné rozpočtové škrty se nám podařilo rozpočet na vědu a výzkum oproti minulému roku navýšit o 1,61 mld. Kč. Zejména došlo k navýšení klíčové položky rozpočtu, a to institucionálního financování na rozvoj výzkumných organizací v segmentu vysokých škol a Akademie věd tak, aby mohly reagovat na inflaci a růst cen energií a zároveň aby byla zajištěna podpora excelence české vědy a výzkumu,“ sdělila k výsledkům jednání ministryně. Díky koordinaci s Ministerstvem financí se dále podařilo zajistit, aby i v době rozpočtového provizoria mohlo co nejvíce příjemců obdržet maximální možné částky podpory na výzkumné projekty dle rozpočtových pravidel.

V rámci programových priorit vlády se pozornost soustředila na implementaci Metodiky hodnocení 2017+. Ke zvýšení efektivity financování vědy a výzkumu v České republice přispěje sběr dat o oborových kapacitách výzkumných organizací i nastavení komunikace s jednotlivými poskytovateli podpory o principech využití Metodiky pro rozdělování institucionální podpory, tak aby bylo  dosaženo přiměřeného vztahu mezi hodnocením a následným financováním.

Úřad ministryně je po dohodě s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) spolugestorem připravované novely zákona o vysokých školách, která přinese úpravu doktorského studia. Ministryně iniciovala řadu setkání věnovaných možné podpoře začínajících vědkyň a vědců, slaďování jejich rodinného a pracovního života a obecnému rozvoji podnikavosti v akademickém prostředí. Prostřednictvím Rady jsou aktuálně distribuována doporučení, jak zlepšovat podmínky zejména žen ve vědě. Jedná se například o možnost zařadit náklady na péči mezi způsobilé náklady v souvislosti s činností výzkumné práce.

Pevné místo v agendě zaujalo i nastavení lepšího prostředí pro transfer technologií a znalostí a pro komercializaci výsledků výzkumu. Za tímto účelem se ministryně setkala s řadou stakeholderů, jak z center technologického transferu při univerzitách, z příslušných institucí veřejné správy, tak i se zástupci soukromé sféry, například úspěšných start-upů. Mapování současného stavu v ČR i zahraniční dobré praxe, zde mj. ve spolupráci s velvyslanci příslušných zemí a také našimi vědeckými diplomaty, poslouží jako podklad pro přípravu vhodných legislativních i nelegislativních nástrojů podpory.

Rovněž byly zahájeny práce na Strategii rozvoje publicity a komunikace vědy, výzkumu a inovací. Dokument, který se mj. zaměří na potřeby jednotlivých aktérů v systému vědy, výzkumu a inovací, má za cíl propojit svět vědy se světem médií a veřejností a podpořit motivaci studentek a studentů ke kariéře ve vědě.

Již v prvních dnech ruské invaze vydala Rada vlády pro výzkum, vývoj a inovace pod vedením ministryně prohlášení k situaci na Ukrajině.  V něm vyzvala poskytovatele podpory na výzkum, aby praktickými kroky umožnili rozvoj spolupráce s ukrajinskými výzkumnými subjekty a aby připravili společné projekty s ukrajinskými vědci. Na základě této výzvy tak například Technologická agentura ČR uvolnila z Fondů EHP a Norska necelé 4 miliony korun na rozšíření výzkumných týmů o ukrajinské vědkyně a vědce.

V návaznosti na toto prohlášení se ve spolupráci s MŠMT podařilo úřadu ministryně spustit webové stránky na podporu ukrajinských výzkumnic a výzkumníků prchajících před válkou. Stránka RESEARCHIN.CZ, která je provozována společně s Domem zahraniční spolupráce a projektem Researchjobs.cz a je napojena na evropskou platformu Science for Ukraine, poskytuje v ukrajinštině a angličtině jednoduchý koordinovaný přehled nabídek práce v oblasti vědy a výzkumu. Web navíc poskytuje širší informační podporu. Přicházející výzkumníci zde najdou, co dělat přímo po příjezdu do země, jak získat nostrifikaci vysokoškolských diplomů či jakých sociálních služeb mohou využít.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama