Mgr. Tomáš Petříček, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.04.2022 4:31:00

Energetická závislost na Rusku musí skončit

Energetická závislost na Rusku musí skončit

Komentář na facebookovém profilu k nutnému doplnění plynových zásobníků

 Válka proti Ukrajině zvyšuje nejistotu a obavu z možných dopadů. Jasně také ukazuje, jak je naše energetická závislost na Rusku nezdravá.

Jak jedná Evropská unie? EU hledá cestu ke společnému nákupu zemního plynu, už letos chce snížit naši závislost na Rusku a odebírat více od jiných dodavatelů, všechny členské země by také měly zajistit, že budou před příští zimou zásobníky zemního plynu naplněny alespoň z 80 procent.

Proč je důležité, abychom plnili zásobníky zemního plynu? Důvodem je, že loni Gazprom nenaplnil dostatečně rezervy, což vedlo k nejistotě a přispělo ke zvýšení cen energií.

Naše vláda by měla pomoci snížit tuto nejistotu a přijmout aktivní kroky k dostatečnému naplnění našich zásobníků. A co může podniknout?

  1. Jedna možnost je nabídnout finanční podporu nebo kompenzace tržním aktérům, aby nemuseli spekulovat na vývoj ceny. Evropská komise už jasně řekla, že členské země to mohou udělat, aniž by porušovaly pravidla veřejné podpory.
  2. Stát může také využít Státní hmotné rezervy nebo jiný podnik. I poměrně malá část kapacity v zásobnících by umožnila státu v případě krizové situace reagovat.

Možností je samozřejmě více, ale hlavně potřebujeme zmírnit nejistotu, která dnes panuje.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama