Ing. Jan Zahradil

Řekněme NE evropské federaci!
  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.04.2022 10:46:00

Orbán je jedním z nejúspěšnějších evropských politiků vůbec

Orbán je jedním z nejúspěšnějších evropských politiků vůbec

Komentář na facebookovém profilu k výsledkům voleb v Maďarsku.

 Je třeba to napsat.

Viktor Orbán je po včerejšku nepochybně nejen nejúspěšnějším politikem “postkomunistické” části Evropy, ale i jedním z nejúspěšnějších evropských politiků vůbec.

5x vyhrál parlamentní volby, z toho 4x za sebou v řadě, čímž se vyrovnal Angele Merkelové. Celkem bude premiérem 20 let, což je bezprecedentní.

Jeho politické koncepce jsou hojně kritizovány - tzv. neliberální demokracie, velké Maďarsko, příchylnost k východním režimům atd. Jenže, ať se to komu líbí či ne, jsou zcela legitimní. A kdo si přečte nějaký Orbánův rozhovor nebo článek, zjistí, že nejde jen o nějaký mělký a těkavý populismus (jako třeba u Babiše), ale o solidně vyargumentovaný a promyšlený komplexní pohled na minulost, současnost i budoucnost. Ano, je to antiteze levicově liberálního mainstreamu, který dominuje současné EU. Je to antiteze “open society” George Sorose, z něhož se v průběhu času stala Orbánova Nemesis. Je to antiteze třeba i takového Václava Havla. Lze s tím vášnivě nesouhlasit a polemizovat. Ale také už je načase, aby si alespoň ti rozumnější z Orbánových odpůrců něco z výše uvedeného konečně přiznali a aby to také začali respektovat (což neznamená souhlasit).

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama