Ing. et Ing. Jan Skopeček, Ph.D.

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,18. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.04.2022 21:35:00

Členství v NATO je klíčovou zárukou naší bezpečnosti

Členství v NATO je klíčovou zárukou naší bezpečnosti

Komentář na facebookovém profilu k NATO a válce na Ukrajině.

 Brzy po 2. světové válce bylo jasné, že v Evropě se rozhořívá další střet, tentokrát mezi Sovětským svazem a ostatními státy bývalé protihitlerovské koalice.

Berlínská blokáda, kterou započal SSSR v roce 1948 a trvala víc jak rok, utvrdila západní demokracie v tom, že Evropě může vypuknout v brzké době další velký konflikt.

Jako odpověď na tuto hrozbu proto vzniklo 4. dubna 1949 NATO, kdy 10 evropských zemí, USA a Kanada stvrdily svými podpisy zakládající dokument, Washingtonskou smlouvu.

Nejčastěji je v souvislosti s ní citován článek 5 hovořící o tom, že ozbrojený útok na členský stát bude považován za útok na všechny členy.

Smlouva je dodnes hlavním dokumentem aliance a každá země, která do NATO vstupuje, ji schvaluje a podepisuje.

Právě v dnešních dnech je víc než zřetelné, že členství v NATO a pevná transatlantická vazba je klíčovou zárukou naší bezpečnosti. O to víc je symbolické, že naši vojáci dnes odjíždí velet na Slovensko misi NATO, která má zajistit obranu východního křídla aliance.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama