Renata Chmelová

  • BPP
  • Praha 10
  • zastupitelka měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.04.2022 17:33:00

Omezení na situace, při nichž vzniká nebezpečí z prodlení, je nevyhovující

Omezení na situace, při nichž vzniká nebezpečí z prodlení, je nevyhovující

Projev na 24. schůzi Senátu 6. dubna 2022 k zákonu o integrovaném záchranném systému

 Dobré dopoledne, vážený pane předsedající, paní navrhovatelko, milé kolegyně, milí kolegové,

dovolte, abych vás informovala, že předmětnou novelu projednal výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí na své 15. schůzi, která se konala 30. března a přijal usnesení č. 75 ve smyslu, že doporučujeme Senátu PČR schválit předložený návrh senátního návrhu zákona s pozměňovacími návrhy, které tvoří přílohu právě toho usnesení.

Krátce bych se vyjádřila k novele, i když ji tu paní předkladatelka podrobně představila. Jde o to, že operační a informační střediska IZS jsou povinna přijímat a vyhodnocovat informace o mimořádných událostech, zabezpečovat vyrozumění jednotlivých složek IZS, státních orgánů či orgánů územních samosprávních celků. Současně jsou v případě nebezpečí z prodlení oprávněni varovat obyvatelstvo na ohroženém území.

Předmětná právní úprava je dle navrhovatelů nedostatečná, neboť každý má právo se včas dozvědět o mimořádné události a varování obyvatel by tak nemělo být podřízeno pouhému oprávnění operačního střediska. Stejně tak omezení případů, kdy má dojít k varování pouze na situace, při nichž vzniká nebezpečí z prodlení, je spatřováno jako nevyhovující.

S ohledem na výše uvedené předloha nyní stanovuje povinnost operačních a informačních středisek neprodleně varovat obyvatelstvo, a teď důraz, v případě mimořádné události ohrožující život, zdraví nebo majetek.

Během projednávání novely v našem výboru došlo právě ke zpřesnění návrhu a z mého pohledu i k vypořádání námitek, které tady při prvním čtení na plénu zazněly. Jsou prostřednictvím přijatého pozměňovacího návrhu v usnesení výboru pro územní rozvoj, životní prostředí a veřejnou správu. A dle mého je vše v této novele vypořádáno, a proto jako zpravodajka doporučuji, abychom tento návrh schválili.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama