Mgr. Martin Baxa

  • ODS
  • ministr kultury
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.04.2022 21:45:00

Pomůžeme se záchranou ukrajinského kulturního dědictví

Pomůžeme se záchranou ukrajinského kulturního dědictví

Vláda ČR schválila návrh bezprostřední pomoci při ochraně ohroženého ukrajinského kulturního dědictví. Materiál předložil ministr kultury Martin Baxa.

 Jde zejména o poskytnutí finančních prostředků na nákup balícího materiálu pro evakuaci ukrajinských muzejních předmětů.

Nákup materiálu je realizován přímo na základě výzvy ukrajinské odborné veřejnosti a na základě koordinace s ukrajinským resortem kultury a relevantními ukrajinskými kulturními organizacemi. Materiál by měl být na Ukrajinu doručen v průběhu dubna. Obalový a ochranný materiál má přes 20 položek, např. kartonové krabice, folie, ohnivzdorné tkaniny a další.

„V rámci jednání s iniciativou HERI, ukrajinským ministrem kultury a dalšími relevantními organizacemi ukrajinská strana mimo jiné deklarovala, že má nedostatek vhodného balícího materiálu. Ministerstvo kultury České republiky proto vyčlenilo z vlastního rozpočtu přes dva miliony korun na nákup a dopravu potřebného obalového materiálu. Tyto finanční prostředky budou poskytnuty Národnímu muzeu v Praze, které zajistí jeho nákup a transport na Ukrajinu. V tomto případě jde o významnou možnost, jak může Česká republika přímo a v krátkém čase pomoci k záchraně co největšího množství ukrajinského kulturního dědictví,“ řekl ministr kultury Martin Baxa.

Po přepadení Ukrajiny Ruskou federací se dostalo do přímého ohrožení také ukrajinské kulturní dědictví. Řada cenných památkových budov a kulturních statků byla již poškozena a na ukrajinské straně je vyvíjeno značné úsilí mimo jiné k evakuaci sbírkových předmětů muzeí a galerií mimo ohrožené oblasti do relativně bezpečnějších lokalit.

Ministerstvo kultury České republiky bylo dne 28. března 2022, na základě iniciační komunikace ze strany českého resortu kultury, oficiálně požádáno ze strany Ministerstva kultury Ukrajiny (prostřednictvím krizového štábu) a iniciativy HERI o pomoc při zajištění konkrétního obalového materiálu včetně konkrétního seznamu požadovaných položek a příslušného rozpočtu.

Řada ukrajinských státních i nestátních institucí spolupracuje na záchraně ukrajinského kulturního dědictví právě prostřednictvím nouzové iniciativy HERI (Heritage Emergency Response Initiative), přičemž úzce spolupracují s ukrajinským resortem kultury a rovněž mezinárodními organizacemi UNESCO, ICOM, ICOM-DRMC nebo ICCROM. Prioritou HERI je podpora zachování kulturního dědictví ve válečných podmínkách i jeho pokrizová obnova, a to prostřednictvím rychlé reakce na ohrožení sbírek, záchranných akcí, shromažďování a systematizace informací o zločinech proti ukrajinskému kulturnímu dědictví, koordinace jednotlivých aktivit státních i nestátních institucí a mezivládních organizací a další humanitární pomoc.

Národní muzeum v Praze má dlouhodobé zkušenosti s pomocí při záchraně kulturního dědictví v zahraničí. Již několik let se angažuje v Súdánu, Afghánistánu či Alžírsku. V roce 2016 se také aktivně zapojilo do pomoci při záchraně památek UNESCO a světového kulturního dědictví v Sýrii.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama