prof. PharmDr. Alexandr Hrabálek, CSc.

  • BPP
  • Hradec Králové
  • primátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.04.2022 10:46:00

Pro ukrajinské děti v Hradci vznikne další adaptační skupina

Pro ukrajinské děti v Hradci vznikne další adaptační skupina

Od počátku rusko-ukrajinského konfliktu řeší město Hradec Králové zajištění péče o děti ukrajinských válečných uprchlíků. Školní děti byly zařazeny do běžné výuky v základních školách, pro děti předškolního věku vznikají adaptační skupiny.

Ta první již od minulého týdne funguje v prostorách Mateřské školy Čtyřlístek ve Švendově ulici, další by měla vzniknout v prostorách Střední průmyslové školy stavební. Radní města na provoz těchto adaptačních skupin včera schválili finance ve výši 366 tisíc korun.

„Poskytnutí péče a možnosti vzdělání dětem ukrajinských válečných uprchlíků je pro nás samozřejmostí. Školní děti se nám zatím daří postupně zařazovat do našich základních škol, navštěvují je už více než dvě stovky ukrajinských žáků. Pro děti předškolního věku, pro které ještě neplatí povinná docházka, jsme založili adaptační skupiny. Ta první zahájila provoz od počátku minulého týdne a zatím vše funguje bez problému, pro děti máme zajištěné stravování, pedagogický dozor i edukativní program,“ říká primátor města Hradec Králové Alexandr Hrabálek. Provoz adaptační skupiny v prostorách Mateřské školy Čtyřlístek zajišťují tři zaměstnanci, z nichž jeden je ukrajinsky hovořící. Navštěvuje ji deset ukrajinských dětí ve věku od 3 do 5 let.

Další adaptační skupina by měla vzniknout v prostorách Střední průmyslové školy stavební v Hradci Králové. „Spolu s odborem školství Královéhradeckého kraje a střední školou jsme se domluvili na možnosti poskytnutí volných prostor, kde by mohla být provozována další adaptační skupina,“ informuje vedoucí odboru školství a volnočasových aktivit dětí a mládeže Zbyněk Bárta. Personální zajištění je obdobné, na skupinu budou minimálně tři zaměstnanci – ukrajinský a český pedagog spolu s provozním pracovníkem. „Právě o české pedagogy pro tyto účely máme nyní nouzi, budeme rádi za každou nabídku, která nám na odbor školství dorazí,“ doplňuje Bárta.

Radní města na svém včerejším zasedání schválili na provoz adaptačních skupin finanční příspěvek ve výši 366 tisíc korun. „Peníze poskytneme na dofinancování provozu první adaptační skupiny a na zajištění zaměstnanců pro vznikající druhou skupinu. Další finanční prostředky budeme muset ještě vynaložit na vybavení či upravení prostor a stravování dětí,“ dodává primátor Hrabálek. S provozem adaptačních skupin město zatím počítá do konce června letošního roku.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama