Jan Lipavský

  • Piráti
  • ministr zahraničí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.04.2022 11:41:00

ČR podporuje udělení statutu kandidáta na členství Gruzie v EU

ČR podporuje udělení statutu kandidáta na členství Gruzie v EU

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský jednal ve čtvrtek 14. dubna s gruzínským ministrem zahraničních věcí Iliou Darčiašvilim.

Jednání s gruzínským ministrem zahraničních věcí potvrzuje český zájem o země Východního partnerství jako jednu z regionálních priorit nastávajícího českého předsednictví v Radě EU. Stabilita a bezpečnost jihokavkazského regionu hraje stále zásadnější úlohu.

Jde o první návštěvu ministra zahraničních věcí Gruzie Ilii Daarčiašviliho v ČR.

Návštěva ministra Darčiašviliho je projevem nadstandardních vztahů, které mezi oběma státy panují. Kromě udržování skvělých politických vztahů se oba ministři shodli na dalším rozšíření ekonomické spolupráce, bilaterálního obchodu a investic.

Ministr Lipavský svému gruzínskému protějšku zdůraznil, že Česká republika je připravena Gruzii nabídnout pomoc, zkušenosti a know-how v mnoha oblastech, včetně energetiky, dopravy, ochrany životního prostředí či zemědělství. Gruzie patří mezi 6 prioritních zemí pro projekty rozvojové a transformační spolupráce.

Ministru Darčiašvilimu se dostalo ujištění o podpoře ČR evropskému a euroatlantickému úsilí Gruzie a jejímu demokratickému rozvoji, který není možné udržet bez trvalých a účinných reforem ke konsolidaci ekonomiky, posílení právního státu a zajištění řádné správy věcí veřejných v zemi.

Oba ministři se shodli na tom, že agresivní chování Ruska podtrhuje potřebu poskytnout větší podporu Gruzii a dalším přidruženým zemím – Ukrajině a Moldavsku – na jejich cestě do EU. Ministr Lipavský proto zdůraznil, že ČR podporuje udělení statutu kandidáta na členství Gruzie v EU.

V kontextu ruské agrese vůči Ukrajině diskutovali oba ministři situaci v gruzínských okupovaných regionech Abcházie a Jižní Osetie, které ČR považuje za nedílnou součást Gruzie, a v této souvislosti zopakoval naši podporu suverenitě a územní celistvosti Gurzie.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama