Jan Jakob

  • TOP 09
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,74. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.04.2022 17:15:00

My pomáhat chceme, ale zodpovědně

My pomáhat chceme, ale zodpovědně

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 26. dubna 2022 k návrhu poslance Okamura na projednání bodu s názvem Vláda Petra Fialy neřeší problémy českých občanů

 Vážené dámy, vážení pánové,

moc se omlouvám, musím tady na lídry opozice reagovat. Ale ještě předtím bych chtěl poděkovat panu vicepremiérovi Bartošovi, který tady věcně fakticky uvedl, co vláda udělala a co chystá, odpověděl i mým předřečníkům.

Musím reagovat na vystoupení pana předsedy Okamury. Pane předsedo Okamuro prostřednictvím paní předsedající, vám evidentně otrnulo a mně z toho velmi zatrnulo. Je velmi smutné, že prvoplánově populisticky cílíte na naprosto nejjednodušší získávání voličů. Je to opravdu velmi nebezpečné. Můžete tady rozdmýchat ve společnosti něco, co půjde jenom stěží zastavit. Ta vláda nerozděluje společnost, ta ji spojuje. Proto dělá všechna opatření tak, jak tady bylo řečeno.

Tu společnost rozdělujete vy! A bohužel, bohužel, k této rétorice se přidávají i čelní představitelé hnutí ANO, pan předseda Babiš a řada poslanců. Musím ocenit paní předsedkyni klubu Schillerovou, ta argumentuje, snaží se argumentovat věcně. Nicméně i na ni musím reagovat prostřednictvím paní předsedající.

Já vám vysvětlím to, co jste tady říkala, ta data z Eurostatu, že inflace je u nás nad průměrem Evropské unie. Ano, ale Eurostat taky konstatoval, jak probíhalo tempo zadlužování. A z celé sedmadvacítky zemí Evropské unie to tempo, ta rychlost mezi lety 2020 a 2021 byla u nás, kdy vy jste byla ministryní financí, nejvyšší. To tempo bylo na hodnotě 4,2 % HDP. A to je ten důvod, proč je ta inflace dneska nad průměrem.

Všichni tady říkáte nebo máte v oblibě v posledních dnech říkat - naši lidi, pro naše lidi. A já pevně věřím, že i přes těch více než deset přihlášených do diskuse se dostaneme k projednání návrhů, které tady předkládá vláda, abychom skutečně pomáhali. My pomáhat musíme, my pomáhat chceme. Ale zodpovědně a těm, kteří tu pomoc opravdu potřebují, ne plošně, jak jste byli zvyklí vy a bohužel to má důsledky v našem dluhu, který budou splácet příští generace.

Proto se připojuju k návrhům z grémia, k návrhům kolegy Výborného a prosím, pojďme hlasovat o programu, ať můžeme potom schvalovat zákony, které budou opravdu pomáhat.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama