Mgr. Jana Mračková Vildumetzová

  • ANO 2011
  • Karlovarský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.04.2022 19:03:00

Je tady krize uprchlická a hospodářská, musí se řešit obě najednou

Je tady krize uprchlická a hospodářská, musí se řešit obě najednou

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 26. dubna 2022 k nutnosti řešit ihned nejen uprchlickou krizi, ale také hospodářskou

 Děkuji, paní místopředsedkyně, za slovo.

Já bych ještě chtěla zareagovat také na předsedu poslaneckého klubu TOP 09 pana Jakoba prostřednictvím paní předsedající. On určitě ví, že hnutí ANO tady již v listopadu, v prosinci prosilo o to, abyste schválili pořad schůze, který by řešil snížení sazby DPH na energie, aby finanční prostředky dostaly domácnosti a podnikatelé z obnovitelných zdrojů z takzvaného Modernizačního fondu. Byla jsem to já, která jsem vás tady pomalu prosila, pojďme, schvalme ten program, řešme to. Jestli pak vláda přijde s nějakým lepším řešením, tak přijďme a řekněme, máme na stole jiné řešení, ale je nutné to přijmout od 1. ledna.

Paní exministryně financí a naše paní předsedkyně prosadila to, že byla ta nulaprocentní sazba na energie v listopadu a v prosinci. A díky tomu se ta inflace nevyšplhala výš a byla okolo těch 6 %. My jsme vám to tady stále říkali. A mně vadí, protože já jsem v té minulé Sněmovně byla a měla jsem ještě tu čest sedět tady úplně uprostřed, kde dneska sedí pan poslanec Krejza, a pamatuji si, jak sem chodili poslanci a říkali v rámci covidu, ještě musíte pomoct těmto, ještě jsou to překladatelé, ještě jsou to další, kteří potřebují, a tak dále, vládo, reagujte na to! Musíte vypsat další dotační program, musíte pomoct.

Nikdo nemohl za to, že se tady covid objevil, a v tuto chvíli i řešení v rámci té uprchlické krize, i vy budete a vidíte to sami, že dneska předkládáte strategický dokument řešení uprchlické krize, kde říkáte, že to bude asi stát zhruba 54 miliard, ale tyto finanční prostředky nemáte v rozpočtu.

Zároveň, a to je velmi důležitá informace, kterou řekl Vít Rakušan na bezpečnostním výboru, že 31. května bude probíhat jednání premiérů na evropské úrovni a že do té doby se rozpočet nebude měnit. A já se chci zeptat, kdy tedy města, obce, kraje dostanou ty finanční prostředky v rámci řešení uprchlické krize. To budeme čekat do 31. května, než tedy zasednou premiéři?

Ti možná něco dohodnou, možná nedohodnou, ale všichni přece víme, že ten proces projednávání i změny státního rozpočtu není ze dne na den. A musím říct, že dneska, a když se bavíte s hejtmany i se starosty, když byla covidová doba, tak ty finanční prostředky dostali a dostali je hned. Dneska se avizuje, že každý kraj měl dostat 10 milionů. Tak se jich zeptejte. Nedostali do současné chvíle ani korunu!

Takže já si myslím, že používat tady to, že se tady pomáhalo v rámci covidové doby a nebyla jiná možnost, a vy jste teď v té samé situaci, akorát že my pořád vám opakujeme to, co vy nechcete slyšet, že jsou tady dvě krize. Je tady krize uprchlická a je tady krize hospodářská. A musí se řešit obě ty krize najednou. Vždyť přece musíte slyšet, jak lidé, a já to vidím i na těch sociálních sítích, jakým způsobem to lidi vnímají, že není v tuto chvíli ta pomoc taková, jaká by měla být.

A nechcete pořád slyšet jedno, že 24 států snížilo DPH, zastropovalo ceny. A proč jsme to neudělali my? Protože to navrhla minulá vláda? To je ten důvod? Ale my jsme tady přece od toho, abychom pomohli těm lidem. A ti lidé tu pomoc potřebují a potřebují ji teď, protože jakmile to neuděláme, tak také může nastat to, že se ty podniky budou zavírat, že ti lidé nebudou mít práci a že dojde k velké řetězové reakci. Já bych vás všechny chtěla poprosit, abyste už si to všichni uvědomili a tu situaci řešili.

Děkuji vám za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama