Mgr. Jana Mračková Vildumetzová

  • ANO 2011
  • Karlovarský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.03.2019 16:15:06 - Markéta Hrubá

Rodina je základ státu, uvědomujete si to?

Proč, když jsem na rodičovské musím platit sociální pojištění? Stát mi dá almužnou nějakou dávku a z toho mám státu ještě něco platit? A proč, když pracuji na mateřské na částečný úvazek, musím platit plné sociální pojištění, a ne třeba jen poloviční? Proč? A jestli chcete podporovat pracovité lidi, proč plánujete snížit zásluhovost u důchodů? Já nevím, ale přijde mi, že poslední dobou vymýšlíte jednu hloupost za druhou

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.06.2019 16:28:03 - Mgr. Jana Mračková Vildumetzová
 Vážená paní Hrubá,

chápu, že je pro Vás velmi těžké zorientovat se v problematice vzájemně propojených zákonů. V případech, které popisujete, bych Vám mohla doporučit, abyste se obrátila na příslušné okresní státní orgány, pod něž spadáte adresou trvalého pobytu. Myslím tím především Okresní správu sociálního zabezpečení, která je příslušná k řízení ve věcech pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti i na řízení ve věcech důchodového pojištění.
Dále Vám sděluji, že informace ve věci zaměstnanosti a státních dávek (podpory v nezaměstnanosti, rodičovského příspěvku, přídavku na dítě, porodného, pohřebného, sociální pomoci - pomoc v hmotné nouzi atd.) poskytují kontaktní pracoviště krajských poboček Úřadu práce ČR; adresu a spojení na pobočky Úřadu práce ČR lze najít na portal.mpsv.cz/sz v části Úřad práce ČR.
Vzhledem k tomu, že některé příjmy jsou pro poskytování dávek, případně pro placení pojistného, osvobozeny od daně z příjmu, nejlépe byste se k informacím o dani z příjmu fyzických osob dostala prostřednictvím orgánů Finanční správy České republiky, případně je poskytují daňoví poradci.
Souhlasím s Vámi, že zásluhovost by měla být nezbytnou podmínkou pro poskytování všech státních dávek včetně důchodů. Toto je však složitější téma, k němuž určitě sledujete diskusi i v různých sdělovacích prostředcích. Skutečností je fakt, že řada důchodů je opravdu nízká a tak se s ohledem na celkový objem finančních prostředků hledá způsob, jak seniorům pomoci účinněji než dosud. Postup je takový, že se zvýší základní výměra důchodu, která je pro všechny důchodce stejná, a to vyšším procentem, než je samotné procento u principu zásluhovosti.