Mgr. Bc. Vít Rakušan

  • STAN
  • 1. místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.04.2022 19:57:00

Zatím jsem nezaregistroval zájem jediného výboru

Zatím jsem nezaregistroval zájem jediného výboru

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 26. dubna 2022 k Strategii zvládnutí uprchlické krize

 Kolegyně, kolegové, já jenom víceméně technicky.

My jako vláda určitě chceme zařadit projednávání strategie. Je to, jak nás Poslanecká sněmovna zaúkolovala, od 14. 4. skutečně v systému. To znamená, ten termín jsme splnili tak, jak byl dán Poslaneckou sněmovnou. Můžeme mít diskuzi o kvalitě toho materiálu - jistě k ní tady bude příležitost - o východiscích daného materiálu a podobně. Nicméně prosím pochopte, že vláda ten materiál chce zařadit na takový moment, kdy budou moci být přítomni všichni gesční ministři zodpovědní za jednotlivé rezorty.

Nechceme, aby ji představoval jeden jediný člověk, to znamená ministr vnitra, premiér, ale skutečně gesční ministři. Já jsem trochu očekával - ale nemám do toho co mluvit, je to svobodné rozhodnutí Poslanecké sněmovny a předsedů jednotlivých výborů - ale já jsem trochu předpokládal, že to, co udělal pan kolega Žáček, který okamžitě i po usnesení bezpečnostního výboru daný materiál zařadil na projednávání bezpečnostního výboru, tak jsem trochu čekal, že když je to od 14. 4. v systému k dispozici, že sociální, zdravotní, třeba i další výbory, školský a podobě, se danou matérií budou zabývat. Ona je v systému k dispozici.

Já jsem nezaregistroval zájem zatím jediného výboru se tím materiálem zabývat. Chápu, že to můžeme otočit, ale logičtější mi přijde mít konkrétní výstupy z výborů tak, jak to udělal bezpečnostní výbor. Byla tam paní místopředsedkyně Poslanecké sněmovny, také se k tomu vyjadřovala. Ale předpokládal bych, že ty námitky, poznámky, otázky, vůči nám vzejdou i z těch ostatních výborů. Prošlo to bez povšimnutí. Nevím proč. Já jsem komunikoval pouze s gesčně příslušným výborem, to znamená bezpečnostním, který to projednal.

Takže teď je skutečně na logické zvážení toho, zda to nenechat projednat výbory a potom už v nějaké pokročilejší fázi - protože ten materiál se vyvíjí, pracuje podle usnesení vlády strategická pracovní skupina v 11 pracovních týmech, ty závěry samozřejmě budou konkrétnější - mnohé otázky z bezpečnostního výboru už budou moci být zodpovězeny v nějaké větší míře, detailu. Můj pracovní návrh, abyste si nemysleli, že se vyhýbáme prezentaci v Poslanecké sněmovně, že bych si dovolil požádat předsedy jednotlivých výborů, nechť danou matérii projednají, tu část, která se jich týká, na výborech. Potom se tomu určitě budeme věnovat v Poslanecké sněmovně v rámci dlouhé debaty v nějaký okamžik, kdy na to bude vytvořen dostatečný prostor a organizačně bude zajištěna účast všech gesčně příslušných ministrů.

Děkuji vám.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama