Mgr. Jana Mračková Vildumetzová

  • ANO 2011
  • Karlovarský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.04.2022 10:46:00

Nevíme, co tady bude za dva měsíce, za půl roku, za rok

Nevíme, co tady bude za dva měsíce, za půl roku, za rok

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 27. dubna 2022.

Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, vážené kolegyně, kolegové, já bych chtěla poděkovat za včerejší zařazení bodu, který jsme tady společně schválili, a to je předložení strategického dokumentu ohledně zvládnutí uprchlické vlny. Takže včera Poslanecká sněmovna schválila, že tento bod bude zařazen na pořad této schůze, ale Poslanecká sněmovna neschválila, kdy bude ten bod zařazen.

Myslím si, že je to velmi důležitý dokument, který jsme měli mít k dispozici již do konce března poté, když se tady schvalovalo prodloužení nouzového stavu o 58 dní, tak pan ministr vnitra Vít Rakušan požádal Poslaneckou sněmovnu, že tuto strategii předloží do 14. dubna. Včera já jsem tady avizovala, že jsme to dostali do svých e-mailových schránek až den před jednáním Poslanecké sněmovny, za to se musím omluvit, opravdu to z organizačního výboru přišlo toho 14. dubna, a protože si organizační výbor byl vědom, že asi ne všichni poslanci to možná zaregistrovali, tak to ještě jednou poslali před jednáním Poslanecké sněmovny.

Ale já bych chtěla říct, že to, co předložil pan ministr vnitra, jako šéf krizového štábu ohledně řešení uprchlické krize, není strategie. Není to ten dokument, který jsme očekávali, není to ten dokument, který jsme požadovali. Takže chtěla bych vás znovu požádat, abychom dnes po tom prvním bodu, který tam je v rámci třetího čtení, tak abychom zařadili takto důležitý bod. Já předpokládám, že i ve vašich krajích, rezonuje tento problém, že máte co přinést a říct k té strategii, k tomu dokumentu, který v současné době je předložen a není strategií, abychom tady co nejdříve strategii řešení uprchlické krize měli. My v současné chvíli nemáme a nevíme, co tady bude za dva měsíce, co tady bude za půl roku, co tady bude za rok. O tom je strategie.

Zároveň určitě vnímáte problémy starostů, starostek, hejtmanů, který každý den z těch regionů rezonují. To znamená, že ten systém HUMPO například, je to ten informační systém, kam se mají vkládat informace o těch ubytovatelích a u těch ubytovaných, tak nejenom že pracně se tam ta data dávají, tak například teď se stalo, že všechna ta data zmizela, takže data nejsou. To, že tento systém má být propojen s tím systémem té cizinecké policie a do současné chvíle to není, tak to je druhá věc. Ještě je nutné tady říct jednu důležitou věc, že kraje vkládají ty informace do toho informačního systému ohledně těch ubytovatelů, ale pak máme fyzické osoby, které ubytovávají, ty dostávají tu finanční částku zhruba těch 12 000 korun, a to zase tento systém je pod Ministerstvem práce a sociálních věcí, a ten systém ještě podle informací, které mám, do současné chvíle nebyl spuštěn.

To, že kraje volají po tom, že do dnešního dne nevědí, kolik lidí mají na svém území a potřebují mít tyto data, aby mohly následně řešit, kolik potřebují míst v mateřských školách, základních školách, kolik potřebují pediatrů, praktiků a ohledně zaměstnanosti, to se tady neustále opakuje, ale pořád se to nezlepšuje a pořád ta data kraje nemají. Včera zároveň přišla informace, že se pan ministr vnitra shodl s hejtmany na třech objektech vhodných pro ukrajinské Romy, že jeden objekt by měl být ve Středočeském kraji, druhý na Vysočině a třetí v Jihomoravském kraji.

Já jsem opravdu přesvědčena o tom, že takto důležitá věc a takto zásadní věc je nutné projednat a prodiskutovat na půdě Poslanecké sněmovny a opravdu v tom dokumentu, který byl v současné chvíli předložen, čteme pouze věty: prověříme, zpracujeme, zmapujeme, vznikne. (V sále je velký hluk.) V tom dokumentu nenajdete jeden termín, nenajdete, kdo je za co zodpovědný. Jediné, co se tam „dočtete", že vznikne národní koordinátor, kterým byl v současné chvíli schválen pan ministr vnitra Vít Rakušan, který avizoval na bezpečnostním výboru, že se sice toho nezříká, ale že by bylo dobré, aby tím koordinátorem byl někdo jiný a když se bezpečnostní výbor snažil přijmout usnesení, aby tímto koordinátorem, a logiku věci to určitě dává, byl ministr vnitra, protože je šéf ústředního krizového štábu, tak takové usnesení bezpečnostní výbor nepřijal.

Já bych chtěla znovu požádat především koaliční poslance, aby podpořili návrh, aby strategie řešení uprchlické krize byla zařazena na dnešní jednání Poslanecké sněmovny a abychom tento důležitý dokument diskutovali a měli k němu jasný rámec, jak by měl ten dokument vypadat, protože já znovu říkám, že my jsme včera tady schválili bod Strategie řešení uprchlické krize, ale ten dokument do dnešního dne neexistuje. Děkuji vám.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama