PhDr. Ing. Mgr. Jan Hrnčíř, MBA, LL.M.

předseda SPD JmK
  • SPD
  • Jihomoravský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.04.2022 16:05:00

Vláda vypustila bublinu, že se cena sníží o 1,50. Nesníží, je to naprostý nesmys

Vláda vypustila bublinu, že se cena sníží o 1,50. Nesníží, je to naprostý nesmys

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 27. dubna 2022 k návrhu změny zákona o daních z příjmů, o dani silniční, o ochraně ovzduší.

Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych chtěl právě také zareagovat na to, co tady zaznělo i od paní ministryně. Protože já měl pocit, že smyslem tady těchto novel a obzvláště v § 90 je rychle a účinně pomoci občanům, firmám, tak, aby se jim pomohlo s růstem cen pohonných hmot, což samozřejmě vyvolává inflaci a zdražování na to navázaných dalších věcí, služeb, samozřejmě potravin a dalších komodit. A teď se dozvídáme, co jsme tak trošku tušili, že se opravdu nestane vůbec nic, že to rušení toho § 19 skutečně nemá de facto praktický dopad na tu cenu.

Já vlastně nechápu - mně to přijde trošku jako chytrá horákyně - že se vláda chová tímhle způsobem, že nějak marketingově, nějakým politickým marketingem, vypouští do médií, jak zachraňuje rostoucí ceny pohonných hmot tím, že se zruší to přimíchávání. Já nejsem žádným příznivcem toho přimíchávání. Kdyby se skutečně zrušilo a odstranilo... Já to považuji skutečně za nesmysl, který si zelení fanatici kdysi vymohli, aby se skutečně takto kazily motory aut a někdo na tom vydělával. Takže já to nepodporuji.

Ale prostě vláda opravdu tímhle, co udělala, neudělala vlastně vůbec nic, jenom do médií vypustila bublinu, že se sníží cena, já nevím o korunu, o 1,50. Nesníží se, je to naprostý nesmysl. Myslím si, že by se to mělo férově přiznat. Skutečně nijak to nepomůže našim občanům. Daleko lépe by bylo, kdyby se snížilo třeba DPH, jako třeba Polsko snížilo DPH, i třeba jenom dočasně. Osm procent DPH třeba má Polsko na pohonné hmoty a pak tam samozřejmě naši občané jezdí tankovat z toho pohraničí.

Myslím si, že kdyby se sáhlo k těm krokům, které skutečně dokážou snížit cenu alespoň těm občanům, spotřebitelům, že by to bylo mnohem lepší, než takhle je balamutit. Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama