Ing. Zbyněk Stanjura

  • ODS
  • ministr financí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.04.2022 19:36:00

Věřím, že ten návrh bude připraven

Věřím, že ten návrh bude připraven

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 28. dubna 2022 k ústním interpelacím.

 Hezké odpoledne. Podle programového prohlášení vlády chceme zvýšit limit povinné registrace k DPH na 2 miliony a je v logice věci, abychom v tom okamžiku zvýšili limit pro možnost uplatnění paušální daně. Naší ambicí je to přinést do Sněmovny zhruba v pololetí roku, aby obě ty nové hranice platily pro příští zdaňovací období od 1. ledna 2023. Česká republika v listopadu dopisem - ničím jiným, dopisem - požádala o výjimku, že od 1. ledna 2025 to bude plně v kompetenci členských států, těch 85 tisíc eur.

Postupujeme kroky jako Ministerstvo financí, abychom tu výjimku dostali k 1. lednu 2023. Jsem v této chvíli optimista. Není to ještě dojednané, ale probíhají jednání na pracovní úrovni, a jsem optimista. Myslím si, z našich odhadů by se to mohlo týkat asi 105 tisíc subjektů, uvidíme, jestli někteří z nich zůstanou jako dobrovolní plátci, to už je jejich rozhodnutí podle jejich konkrétního podnikatelského záměru. Souhlasím s vámi, že to může mnohým přinést snížení byrokratické zátěže a je to dobrá věc.

A když jsem říkal, že vidím tu logiku, (aby?) byla jedna hranice pro povinnou registraci k DPH, tak stejně tak připravujeme zvýšení té hranice pro možnost (nesrozumitelné) paušální daně na 2 miliony. Já předpokládám, že nejpozději za 2 týdny ten návrh Ministerstva financí bude v meziresortním připomínkovém řízení, po vypořádání připomínek ho (nesrozumitelné) vládu a pak do Poslanecké sněmovny, nicméně z vyjádření všech politických stran, které jsou v Poslanecké sněmovně, tak očekávám spíše odbornou debatu, možná o nějakých parametrech, ale neočekávám žádný velký politický střet, protože mám za to, že všechny poslanecké kluby obě dvě ty podmínky podporují.

Takže já věřím, že ten návrh bude připraven tak, že ani těch změn případně (nebude?) tolik, ale určitě to nebude debata, že bychom nemohli třeba v rámci pozměňovacího návrhu změnit (některý?) z parametrů připraveného návrhu zákona. Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama