Mgr. Marek Výborný

  • KDU-ČSL
  • ministr zemědělství
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.04.2022 18:45:00

Pojďme projednávat to, co máme na stole

Pojďme projednávat to, co máme na stole

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 29. dubna 2022 k návrhu novely stavebního zákona

 Děkuji, pane místopředsedo. Já budu reagovat vaším prostřednictví na paní místopředsedkyni Vildumetzovou.

Zazněly tady otázky. Jednak, vezmu to od konce, na to jednání jste samozřejmě byli pozváni, na Ministerstvu pro místní rozvoj seděla vaše kolegyně a předsedkyně výboru Klára Dostálová a k tomu, co se ptáte. Tak právě na rozdíl od toho, jakým způsobem tady vaše vládní koalice, respektive koalice stavebního zákona s komunisty a s SPD protlačila sílu ten stavební zákon, kde nebyl ten společenský konsenzus, o kterém tady hovořil vaším prostřednictvím kolega Karel Haas, tak vzpomeňme si všichni dobře - nebyl soulad ani se Svazem měst a obcí, ani se Sdružením místních samospráv, ani s Asociací krajů, a takto bych mohl pokračovat dál.

Tak přesně tomu jsme se chtěli vyhnout a protože jsem byl v té koaliční pracovní skupině s panem vicepremiérem Bartošem, tak mohu vás ubezpečit, mohu vás ubezpečit, že přesně to byl ten cíl, a když jsme tedy řešili věc, která vůbec nepřísluší k sněmovnímu tisku 137 - já bych byl rád, kdybychom se posunuli věcně k tomu, co dnes projednáváme, a tuhle informaci, kterou řeknu, to prosím uzavřeme a pojďme projednávat to, co máme na stole.

Ale abyste byla uklidněna, tak právě na tom výsledku počtu stavebních úřadů probíhala tři měsíce, možná čtyři měsíce debata právě i s těmito organizacemi a ten výsledek, který v tuto chvíli je ale teprve v meziresortním připomínkovém řízení a není finálně projednán ani vládou, ten proces je jasně nastaven s tím harmonogramem, tak má kladné stanovisko Svazu měst a obcí, kladné stanovisko Sdružení místních samospráv, kladné stanovisko Asociace krajů České republiky, stejně tak jako Sdružení historických sídel.

Respektive, abych byl přesný, já osobně jsem o tom jednal s šéfem legislativní sekce Asociace krajů panem hejtmanem Netolickým. Budou to projednávat, ale předběžně bylo řečeno ano. S tímto kompromisem, s tímto kompromisem, na kterém byla i koaliční shoda, jsme schopni pracovat a jsme s ním zajedno. Stejná informace je ze Svazu měst a obcí, stejně tak jako od Sdružení místních samospráv.

Děkuji za pochopení.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama