PhDr. Olga Richterová

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • místopředsedkyně PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.05.2022 16:39:00

Babišova vláda se vykašlala na snižování závislosti na Rusku

Babišova vláda se vykašlala na snižování závislosti na Rusku

Projev na 20. schůzi Poslanecké sněmovny 3. května 2022 k programu schůze.

 Opět děkuji řádně přihlášeným kolegům s přednostními právy za možnost reagovat. Domnívám se, že nehovořím o voze, ale hovořím o minulé vládě, která nesnížila naši bohužel téměř výhradní závislost na ruském plynu, byť mohla. Měla tu předjednanou možnost od té předchozí vlády Bohuslava Sobotky, v níž nynější poslanec pan Babiš seděl jako ministr financí.

A teď to důležité. Já jsem členka strany Pirátů, která se tady velmi zasazovala o uvědomění si bezpečnostních rizik, která by přinesl vstup Ruské federace např. do dostavby Dukovan. Upozorňovali jsme, že bezpečnostní infrastruktura státu je něco, na co musíme dbát na desetiletí dopředu. Je to prostě klíčový zájem naší země, nebýt závislý na velmoci, která je evidentně nepřátelská a chovající se nepředvídatelným způsobem. A proto také upozorňuji, že jsou tady velké nejasnosti, kdy vlastně pan bývalý premiér Sobotka jasně upozorňuje, že on tuto nebezpečnou závislost na ruském plynu chtěl snížit, že to předjednal, a to je právě podstata té věci k plynovodu přes Polsko, protože by to umožnilo vést plyn z Norska. To je ta podstata, kterou chci zdůraznit, a samozřejmě tam je potřeba si uvědomit, že to je výsostně politická záležitost, protože tam byla předjednána evropská dotace, a já jsem zdůrazňovala, že u takto důležité věci, jako je chystaný předjednaný nový plynovod, by Evropská komise v žádném případě nevyřadila tuto žádost bez nějaké interní konzultace s českou vládou. Takže pan Sobotka byl citován. Obávám se, že vláda Andreje Babiše se na to vykašlala. Vykašlala na co? Na principiální snížení naší infrastrukturní závislosti na ruském plynu.

A to stejné řekl někdejší vládní zmocněnec pro jádro pan Jaroslav Míl. Takže bohužel on upozornil na to, že opakovaně upozorňoval na důležitost výstavby těchto plynovodů, čili těchto přes Polsko umožňujících norský plyn, ale, a teď cituji: že ze strany pana bývalého premiéra Babiše, pana bývalého ministra Havlíčka jsem bohužel necítil zájem. Nad bezpečnostně ekonomickými argumenty převažovaly asi jiné, obchodní, politické. A v této politické debatě my nyní jsme. Já jsem za Piráty, já jsem za demokratickou vládu, za pětikoalici, která chce snížit závislost na Rusku, a proto na to upozorňujeme. Tato závislost už snížena býti mohla. Odborníci na to upozorňovali, předjednávali to politici z minulých období, a proto jsem řekla, pane poslanče Babiši (Připomínky v levé části sálu: Prostřednictvím předsedající!), že vaše bývalá vláda tuto možnost vymlčela a že je možné, ano, prostřednictvím paní předsedající, a proto je možné, že tam hrál roli ten zájem toho nastavení významné chemičky z koncernu Agrofert, chemičky SKW Piesteritz, která je nastavena na ten ruský plyn.

Rozumím tomu, že se vám nelíbí, že to takto říkám, ale stejně tak známe všichni to české přísloví o potrefené huse. Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama