PhDr. Olga Richterová

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • místopředsedkyně PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.05.2022 18:07:00

Chemička napojená na Agrofertu je primárně nastavena na ruský plyn

Chemička napojená na Agrofertu je primárně nastavena na ruský plyn

Projev na 20. schůzi Poslanecké sněmovny 3. května 2022 k programu schůze.

 Děkuji moc. Už budu opravdu velmi stručná. Domnívám se, že k tomu jednání o pořadu schůze už je potřeba připomenout pouze dvě faktické poznámky. Sice tu, že skutečně ta věc poměrně jednoduchá být může, ale to my jakožto běžní občané, anebo političtí oponenti Andreje Babiše, nezjistíme. Jde prostě o to, že ta významná firma, SKV PIESTERITZ, je velice významná pro celý holding Agrofert a jeho zisky. Tahle chemička je prostě primárně nastavena na ruský plyn. V čem? Protože norský má méně metanu. To podstatné je, že se pak sníží efektivita, když se potom změní skladba toho plynu, to přímé složení.

Takže na tom chci ukázat, že to opravdu může být takto jednoduché, že tyto zájmy hrály svoji roli v tom rozhodování. Jinak jsem se samozřejmě snažila to zdůraznit, že my jako vláda České republiky se snažíme zajistit možnost alternativních dodávek plynu z Norska. Právě proto kvůli možnosti toho snadnějšího infrastrukturního propojení jednal pan premiér Petr Fiala v Polsku.

Ještě zdůrazním, že podle předběžných informací je z Norska možné zajistit přibližně čtvrtinu tuzemské zimní spotřeby. Takže co je důležité, je další společný postup na úrovni Evropské unie. Pak je důležité to, aby nebyly pochybnosti, že do politického rozhodování, do rozhodování o záležitostech naší země a naší národní bezpečnosti, vstupují zájmy byznysové. Proto je tak důležité, abychom mimo jiné na této schůzi prosadili vymahatelnou funkční verzi zákona o střetu zájmů a abychom konečně zamezili tomu, že se do hájení naší země vmíchávají osobní byznysové zájmy toho, kdo místo toho má zastupovat nás všechny. Tak to bylo v minulosti a už to tak nebude.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama