PhDr. Olga Richterová

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • místopředsedkyně PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.05.2022 12:15:00

Do práce teď budu jezdit co nejvíc na kole. A co vy?

Do práce teď budu jezdit co nejvíc na kole. A co vy?

Komentář na facebookovém profilu k cestování do práce na kole.

 Do práce teď budu jezdit co nejvíc na kole.

Jiné Pirátky a Piráti zas chodí pěšky nebo běhají. Květnová výzva #dopracenakole je totiž skvělou příležitostí pozměnit po zimě zajeté zvyky a dostat se do formy.

Cestovat po městě kolmo mě těší už roky. Člověk udělá něco pro zdraví, intenzivněji si užije okolí a pročistí si hlavu. Zároveň je to ekologické a šetrné. Samé super výhody.

Dle mého to je i velmi ohleduplný způsob dopravy ve vztahu k ostatním řidičům co do místa v nedostatečně velkém prostoru silnic na dnešní objem aut. Každý cyklista, který ráno vyjede na kole místo autem, uvolní přibližně 10 m² vozovky ostatním účastníkům provozu. Třeba těm, kteří autem jet doopravdy potřebují (řemeslníci, lidé se zdravotní omezením nebo lidé, kteří jedou na velký nákup).

A teď si představte, že by cyklodopravu pravidelně využívalo až 15 % Pražanů, jako je tomu v moderních západních metropolích. Kolik smogu, hluku a kolon pro nás všechny by ubylo! Myslím, že by to za to stálo. K tomu ale potřebujeme kvalitní cyklistickou infrastrukturu. Jinak další lidi na kolo nenalákáme.

Jsem proto ráda, že na tom vedení Prahy v čele se Zdeněk Hřib - primátor Prahy pracuje. Loni se například v Praze otevřelo rekordních 21 kilometrů nových cyklostezek. Letos se investuje do rozvoje cyklistické infrastruktury čtvrt miliardy Kč a zprovozní se dalších 16 nových úseků cyklistických tras.

S přibývajícími možnostmi pak v Praze setrvale roste i obliba cyklodopravy. Alespoň jednou měsíčně vyrazí na kolo bezmála půl milionu Pražanů. Přidáte se k nám? Nebo už dávno jezdíte? 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama