JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.05.2022 21:08:00

Byl tu covid, připomínám. Předtím jsme měli vyrovnané přebytkové finance

Byl tu covid, připomínám. Předtím jsme měli vyrovnané přebytkové finance

Projev na 21. schůzi Poslanecké sněmovny 5. května 2022 ke zdražování energií.

 Děkuji, pane místopředsedo. No, pane ministře Síkelo, já začnu pozitivně. (Hlas: Jako vždy.) Ano, přesně tak. Ale to bude velmi krátké. Ohodnocuji pozitivně to, že jste vystoupil, protože chodíte tady už hodinu jako lev v kleci, já se na vás dívám z té první řady, rozumím, oceňuji to, že jste vystoupil. Co už neoceňuji, že jste v podstatě nic neřekl.

Karel Havlíček tam nic nedělal, nic vám nezanechal, nic vám nepředal, on tam zřejmě asi jenom seděl a četl si noviny, podle vašich slov. Vy se chvilku věnujete financím, chvilku mluvíte o MPO, ale správně to řekla teď moje kolegyně Jana Mračková Vildumetzová, místopředsedkyně Sněmovny. V podstatě pojďte říct, co budete dělat. Toto už skutečně vám příliš dlouho nevydrží. Já vám tady také mohu šermovat čísly a říct vám, že dluh vzrostl za vlád ODS o více než 16 % HDP. Za vlád, kde bylo hnutí ANO, mělo Ministerstvo financí něco přes dvě procenta HDP. A zasypu vás takovýmito čísly, kterých mám mraky. Zase vám zopakuji, že jsme šestá nejméně zadlužená země Evropské unie. A tempo zadlužení už na mě nevytahujte, prosím vás. Ano, v roce 2021 bylo třetí nejvyšší, protože bylo moje rozhodnutí na základě doporučení expertů MF a já jsem vždycky dala na experty, protože dělali svou práci špičkově, předfinancovat se než se zvednou dramaticky úroky. To se určitě z dlouhodobého hlediska vyplatilo a dnes máte díky tomu o jednu vrásku méně. Za tím rozhodnutím si stojím.

Za ty dva roky covidu, a nezapomínejte, byl tu covid, připomínám, covid! Předtím jsme měli vyrovnané přebytkové finance. Třetí nebo čtvrté nejlepší. A přišel covid. Tak, jako vy jste teď v krizi také velmi složité. A my čekáme. Když se vám nelíbí to, co navrhujeme, a znovu opakuji, jsme opozice, tak předložte vaše návrhy, ale řekněte těm lidem, co budete dělat. To tady nezaznělo a nikdo z vás s žádnými konkrétními návrhy nevystoupil. Co jste zatím udělali? Korunu padesát spotřební daně od 1. června? Kdo to pocítí? Nikdo! A další pomoc? Kapka v moři. Tak přijďte a řekněte, když vy jste měl aspoň tu odvahu, to vám uznávám, jediný vystoupit k věci - no k věci ne, ale vystoupit - tak přijďte, pojďte sem a řekněte, co budete dělat. Ale prosím vás neříkejte, že nebudete dělat nic! Protože to nic právě vyvolává všechny ty problémy, které se tady den ze dne kupí. A ještě jedna maličkost. Vidíte, jak debata nám plyne, jak bude skoro čtvrt na dvanáct a já bych byla ráda a za mnou chodí mí kolegové z poslaneckého klubu, také by k tomu měli co říct. Také by mohli říct, sedí mezi nimi bývalý ministr, sedí tam bývalá náměstkyně, mají spoustu věcí, které by mohli k tomu říci, tak se nebojte, podpořte naši schůzi a pojďme se o tom bavit! Nebojte se nás a podpořte naši schůzi! Já věřím, že všichni ostatní kolegové k tomu mají co říci. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama