Michal Zuna

  • TOP 09
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.05.2022 10:53:00

Změna výše trestních sazeb u domácího a sexuálního násilí

Změna výše trestních sazeb u domácího a sexuálního násilí

Komentář na facebookovém profilu k změnám trestů u domácího a sexuálního násilí.

 Formulovali jsme potřebné změny k problematice domácího a sexuálního násilí. Změna výše trestních sazeb, vzdělávání a redefinice znásilnění. !?

Odborný seminář navazuje na oznámení naší společné iniciativy zlepšit postavení obětí domácího a sexuálního násilí. Za TOP 09 podporujeme zejména změnu výše trestních sazeb, vzdělávání soudců a státních zástupců a redefinici skutkové podstaty znásilnění. V současné legislativě musí oběť dokazovat, že vyjádřila nesouhlas. V novém pojetí bude potřeba prokázat vyjádření souhlasu. Důkazní břemeno se tak přesune z oběti na obviněného. Souhlas lze vyjádřit hned několika formami. Že bude potřeba písemný souhlas, je samozřejmě nesmysl.

Ruku v ruce se změnou legislativní, musí jít změna společenská a celková změna přístupu k obětem. Je rolí politiků o tom mluvit, aby se situace ve společnosti změnila. Můžeme zvýšit tresty, ale pokud se soudci i nadále budou držet u spodní hranice, nedosáhneme žádné změny. Naše úsilí se zároveň zaměřuje i na přístup bezpečnostních složek, církví a široké veřejnosti. Chceme do společnosti vyslat jasný signál, že ublížení blízké osobě není v pořádku.  Že takové chování nelze přehlížet a že takové chování nelze tolerovat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama