JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.05.2022 9:09:00

Není žádné síly, která by nás zastavila

Není žádné síly, která by nás zastavila

Komentář na facebookovém profilu k úloze opozice v parlamentní demokracii

 Dva dny a jednu noc trvalo jednání Poslanecké sněmovny, ve kterém se vládní koalice snažila silou prosadit některé, pro nás nepřijatelné zákony. Jak jinak než opět bez debaty s opozicí. Koalice původně naplánovala jednání na 4 dny a tři noci v naději, že opozici prostě udolá únavou. To, že udolá i řadové zaměstnance Sněmovny, je pro ně nejspíš už jen marginalita ve smyslu „když se kácí les, létají třísky“.

V zásadních věcech jsme vládu vždy podpořili, jako tomu bylo například v případě podpory Ukrajiny či pomoci uprchlíkům. Odmítáme ovšem podpořit zákony, které právě v této době, kdy občany drtí inflační spirála a v zemi je více než 300 tisíc nových zdravotních pojištěnců, jdou proti zájmům občanů, ale i proti zájmům uprchlíků.

Vadí nám, že se vláda chystá sebrat zdravotním pojišťovnám 14 miliard, přestože skončily v deficitu a budou se muset postarat o dalších 300 tisíc pojištěnců, kteří také potřebují kvalitní zdravotní péči. To je naprosto nezodpovědný přístup.

Je pro nás nepřijatelné, aby si občané, kteří jsou již nyní drceni cenami energií, rostoucích cen potravin, zboží a služeb, připláceli za zdravotní pojištění a jednou třeba ani neměli na své léky. Chtěli jsme s vládní koalicí diskutovat o valorizačním mechanismu, který zaručí, že se pojišťovnám nebudou platby snižovat.

To, že se nám nakonec podařilo sporné body odsunout a dojít ke společné dohodě, vnímám jako malé vítězství. Vláda musí pochopit smysl parlamentní demokracie a začít se s námi bavit. Chci věřit, že toto je začátek a koalice začne jednat tak, jak je to v parlamentní demokracii obvyklé. V opačném případě budeme dále bojovat i za cenu toho, že se budou konat další a další nekonečná jednání. Pokud je toto vládní strategie, tak říkám, že my jsme připraveni. Neudoláte nás, neumlčíte nás, a pokud se chcete někam posunout, veďte s opozicí demokratický dialog.

Chci připomenout, že opozice má v parlamentní demokracii plnit důležitou úlohu kontroly a kritiky vlády, nabízet alternativní řešení vládních kroků a já mohu slíbit, že hnutí ANO svoji úlohu splní. Není žádné síly, která by nás zastavila.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama