Robert Králíček

  • ANO 2011
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.05.2022 18:45:00

Kybernetická bezpečnost se dostává na úroveň té konvenční

Kybernetická bezpečnost se dostává na úroveň té konvenční

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2022 ke kybernetické bezpečnosti

 Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové,

jsem to opět já, vaše déja vu a přicházím se svým opětovným návrhem. Já jsem si tu hlášku vzal z udělování českých Andělů z roku 2000 a nechtěl jsem být jako pan Nacher, že budu říkat, že jsem nechtěl vystupovat. Chtěl jsem být originální.

Já bych chtěl požádat jako již tradičně o předřazení sněmovního tisku číslo 131, alternativně jako dneska první bod, případně jako první bod ve čtvrtek a případně jako první bod v pátek, tyto tři alternativy.

Jedná se o novelu zákona o kybernetické bezpečnosti, a jak jistě víte, my jsme v minulém volebním období přijali novelu zákona o vojenském zpravodajství, která byla poměrně klíčová v kybernetické obraně České republiky. A rovněž tato novela zákona o kybernetické bezpečnosti je poměrně důležitá, nebo řekl bych ne poměrně, ale velmi důležitá, a myslím si, že nezabere tolik času. Jak jsem zmínil minule, já se domnívám, že na této novele, se kterou do Sněmovny přišla už předchozí vláda, je odborná i politická shoda. A je pravdou, a to vždycky korektně, jak říká pan Kolovratník, korektně říkám, že nebyla schválena za naší vlády, proto vás prosím, abychom ten bod předřadili, protože je to fakt otázka deseti, patnácti minut.

A transpozice Evropské unie, která se v této novele objevuje, měla být schválena 28. června 2021. Proto zde také jako pan Nacher každou schůzi pokorně předstupuji a žádám o předřazení toho bodu, abychom dostáli toho, co jsme již měli udělat. Jenom stručně zopakuji, že tento zákon, tato novela zákona o kybernetické bezpečnosti zpracovává příslušný předpis Evropské unie a zároveň navazuje přímo na použitelný předpis Evropské unie a upravuje zajišťování bezpečnosti sítí elektronických komunikací a informačních systémů.

Je velmi důležitá pro náš Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, protože tento úřad jakožto vnitrostátní orgán certifikace kybernetické bezpečnosti bude dohlížet na pravidla zahrnutá v evropských systémech certifikace kybernetické bezpečnosti a sledovat dodržování povinností výrobců a poskytovatele produktů, služeb nebo procesů v oblasti informačních a komunikačních technologií, kteří jsou usazeni na území našeho státu a kteří provádějí vlastní posuzování shody, jakož i sledovat činnost veřejných subjektů, které jsou subjekty posuzování shody. Je to poměrně důležité a klíčové a myslím si, že i současná situace, která se ve světě děje, nám dokazuje, že kybernetická bezpečnost je poměrně důležitá a dostává se na úroveň i té konvenční bezpečnosti.

Proto bych vás znovu poprosil, abychom jeden z těch termínů schválili, je to na deset minut, je na tom politická shoda. Myslím, že to odhlasujeme všichni a velmi to pomůže České republice i naší obraně. Děkuji za pozornost, a pokud to neschválíme, tak se těším napříště.

Na shledanou.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama