Mgr. Marek Výborný

  • KDU-ČSL
  • ministr zemědělství
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.05.2022 12:01:00

Takový poslanec má mlčet, než tady urážet, lhát, vytvářet atmosféru nenávisti

Takový poslanec má mlčet, než tady urážet, lhát, vytvářet atmosféru nenávisti

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 11. května 2022.

Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane premiére, vládo, kolegyně, kolegové. Tak na začátek, abych předešel debatám o tom, zda respektujeme či nerespektujeme jednací řád, tak předesílám, že přicházím jako předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL a chci se připojit a přihlásit k tomu návrhu na úpravu programu dnešního dne jednání Poslanecké sněmovny, jak zde byl přednesen panem vicepremiérem Vítem Rakušanem. Bylo to po dohodě a já se k tomu za poslanecký klub KDU-ČSL také hlásím.

A teď mi dovolte dvě poznámky. Bylo naprosto oprávněné a opodstatněné, že ministři včera opustili jednací sál. Ten podstatný rozdíl oproti tomu, co tady teď říkala paní předsedkyně Schillerová, byl ten jeden a zásadní. To, co tady včera zaznívalo z úst jednoho člena tohoto zákonodárného sboru, byla snůška lží, nenávisti, xenofobie. Nic takového tady v minulém období z našich úst nikdy nezaznívalo. Tento projev si v ničem nezadá s projevy vlajkařů, s projevy těch českých fašistů na konci první republiky a během druhé republiky. Můžete se podívat do stenozáznamů této Poslanecké sněmovny. A to byli ti, kteří potom zhusta kolaborovali s nacisty. Tak takový projev jsme tady slyšeli. A pan předseda Fiala, Radim Fiala, má v jedné věci pravdu. Ano, takové projevy tady nemají co zaznívat. A já říkám jednoznačně, takový poslanec má mlčet, mlčet, než tady urážet, lhát, vytvářet atmosféru zla a nenávisti. To jsme bohužel včera slyšeli.

A poznámka k paní předsedkyni. Samozřejmě, že vás o tu debatu nad strategií nepřipravíme. Proto jsme dnes jasně navrhli, aby byla projednána, představena, aby se k ní vedla diskuse po 10. hodině, novela zákona stavebního, což je velmi stručná záležitost, byla tady už v mnoha hodinách diskutována, týká se pouze posunutí účinnosti. Může být schválena v řádu několika málo minut. Paní předsedkyně, prostřednictvím paní místopředsedkyně, moc dobře to víte i vy. Pojďme to tak udělat. V 10.15 hodin může být hotovo a do 13.30 hodin máme prostor pro tu diskusi, na kterou jsme bohužel, bohužel díky fašistickému projevu Tomia Okamury včera neměli prostor. Děkuji. (Silný potlesk zprava.)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama