Rostislav Koštial

  • ODS
  • Břeclav
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,06. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.05.2022 20:20:00

ČTÚ nás informoval dlouhou dobu mylně

ČTÚ nás informoval dlouhou dobu mylně

Projev na 25. schůzi Senátu dne 11. května 2022, návrh usnesení k problémům s kvalitou příjmu digitálního vysílání DVB-T2.

Děkuji, pane předsedající, kolegyně, kolegové. Já když jsem v loňském létě v různém otevřel tuhle debatu, tak jsem netušil, že vypouštím takového Džina z lahve. A musím tady z tohoto místa poděkovat právě předsedovi komise a senátorce Vítkové, že se toho tak sofistikovaně ujali. Už tady bylo všechno řečeno, kolik témat, jak to proběhlo a kolikrát se to různě diskutovalo. Nicméně mrzí mě, že u toho tady není pan ministr, protože samozřejmě my jsme dostávali skutečně téměř až lživé informace o tom vývoji. A už to tady zaznělo, že terestrické vysílání se bude rušit, začne se v roce 2027. V roce 2030 se už nebude vysílat, všechno půjde přes digitál, satelity atd.

A my jsme v tomhle domnění žili. Potom jsme se dozvídali, už to tady také padlo, že to je vinou občanů, že mají špatné televize, mají špatné set-top-boxy a mají špatné antény, a to všechno tady také probíhalo. A v tomhle domnění jsme žili tak nějak téměř celý rok, abychom se nakonec na poslední schůzce dozvěděli, že se nebude rušit terestrické vysílání. A samozřejmě pod tíhou těch informací, které i kolega Fischer tady řekl, že jsou to bezpečnostní rizika.

Takže mrzí mě skutečně, že pan ministr tohle tady neslyšel dneska. Také mě mrzí to, že skutečně ČTÚ nás informovala dlouhou dobu mylně, protože teď jsme se dozvěděli, že se nebude rušit, že se zabezpečí. A já si myslím, že je povinností tohoto státu zajistit veřejnoprávní vysílání nějakým kanálem, tak, aby se v případě nějakého ohrožení občané tohle mohli dozvědět. To je stěžejní otázka. A my jsme skutečně byli téměř rok voděni za nos a byly nám předkládány nepravdivé informace. Myslím si, že tohle si nemůže žádný úředník státu vůči senátorům dovolovat, aby takto informoval v podstatě zmatečně a vodil nás za nos.

A znovu děkuji kolegům, že to takhle odpracovali, že se z té smyčky, která byla na ně nasazena, nemohli vyvléct. A to poslední jednání už museli kápnout božskou a už museli definovat některé ty problémy. Takže já jsem se jenom chtěl zmínit o tom, že skutečně to bylo odpracováno. Děkuji za to a myslím si, že to, co si vůči nám dovolovali někteří úředníci, není nadále možné. Bohužel to pan ministr teď neslyší.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama