Radek Koten

  • SPD
  • Vysočina
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.05.2022 20:08:00

Budete se dál servilně chovat probruselsky a na občany ČR kašlat?

Budete se dál servilně chovat probruselsky a na občany ČR kašlat?

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 12. května 2022 k pomoci lidem při stoupající inflaci a zdražování.

 Děkuji. Vážená paní předsedající, vážený pane premiére, dámy a pánové, já bych se vás tady chtěl zeptat na několik věcí ohledně energií. Už je to takový evergreen mých interpelací. Nicméně vzhledem k tomu, že více jak polostátní organizace ČEZ, ve které máte jako stát 70procentní podíl, tady vyrábí elektřinu a poté ji prodává na burzu naprosto nesmyslně. Pochopil bych, kdyby se tam prodávaly jenom ty přebytky. Ale vy ji tam prodáváte všechnu. A pak ty distributorské firmy si ji kupují pro naše spotřebitele. A řekněme na rovinu, nyní je cena energie včetně distribuce 10 korun za kilowatthodinu pro nové odběratele. Myslím si, že bude poměrně výrazné probuzení pro spotřebitele, až jim přijdou nové zálohy. To za prvé. (Řečník postupně přidává na hlase.)

Dále jsem se chtěl zeptat, jaký je důvod zdražení pohonných hmot mezi týdny - minulým týdnem a dnešním - zhruba o korunu padesát. Já tomu tedy nerozumím, jestli tedy nešel ani o jeden dolar barel nahoru, proč se tedy zvyšují ceny pohonných hmot v České republice? Jak vidíme v Maďarsku, tak maďarský premiér se stará o občany Maďarska a tam mají ceny na loňských, předloňských cenách. Tam je to všechno v pořádku. Ale vy tady tvrdíte, co všechno děláte pro občany České republiky, ale bohužel občané to nijak neregistrují. Takže mým dotazem je, zda se tedy budete chovat podobně jako maďarský premiér, který tedy pro občany Maďarska dělá to, co dělá, anebo jestli se budete stále servilně chovat probruselsky, proamericky, nebo nějak jinak, a na občany České republiky budete naprosto kašlat. Protože to, co se děje, to zdražování, to tady nakonec za chvíli neupečeme ani chleba, protože Ukrajina naprosto v rozporu s mezinárodními dohodami zastavila plyn směrem na Slovensko.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama