Mgr. Martin Kupka

  • ODS
  • ministr dopravy
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.05.2022 11:38:27

Předpisy EU tvoří součást tzv. balíčku mobility

Předpisy EU tvoří součást tzv. balíčku mobility

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 13. května 2022 k zákonu o silniční dopravě

 Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové,

jenom velmi stručný úvod k materiálu, se kterým jste měli možnost se seznámit jak v prvním, tak ve druhém čtení. Předkládáme k projednání návrh zákona, kterým se mění zákon č. 111/1994 o silniční dopravě, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony.

Hlavním cílem předkládaného návrhu zákona je zajistit na zákonné úrovni implementaci celé řady předpisů Evropské unie. Především jde o předpisy, které tvoří součást tzv. balíčku mobility. Návrh zákona řeší několik okruhů právní úpravy. Za prvé je to provozování mezinárodní silniční dopravy a kabotáže vozidly nebo jízdními soupravami o největší povolené hmotnosti od 2,5 do 3,5 tuny určenými k přepravě zvířat nebo věcí, kdy návrh zákona zejména mění definici velkého vozidla a předmět koncesované živnosti spjaté se silniční motorovou dopravou nákladní. Dále je to vysílání řidičů dopravci usazenými v jiných státech.

Návrh zákona dále upravuje výkon kontroly a státního odborného dozoru nad dodržováním požadavků na týdenní pracovní dobu. Dále jde o zakotvení možnosti dočasných výjimek z požadavků na dobu řízení vozidla a bezpečnostní přestávky a dobu odpočinku. Zabývá se také přeshraniční spoluprací v oblasti kontroly usazení dopravců. Nově stanovuje také postih objednatelů přepravy v případě, že věděli nebo mohli vědět, že by provedením přepravy dopravce porušil některý z vybraných požadavků.

Návrh zákona cílí i na snižování administrativní zátěže adresátů právní úpravy tím, že například umožní podnikatelům, aby nemuseli hlásit permanentně změny údajů o jimi provozovaných vozidlech. V poslední řadě se do návrhu zákona zapracovávají další požadavky z aplikační praxe.

Hospodářský výbor přijal k návrhu zákona šest pozměňovacích návrhů, s nimiž Ministerstvo dopravy souhlasí. Jiné pozměňovací návrhy nebyly uplatněny. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovoluji si vás požádat o schválení vládního návrhu zákona, a to ve znění uplatnění pozměňovacích návrhů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama