Ing. Radim Fiala

  • SPD
  • Olomoucký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.05.2022 17:14:00

Neuvěřitelná nekompetentnost vlády Petra Fialy

Neuvěřitelná nekompetentnost vlády Petra Fialy

Komentář na facebookovém profilu k inflaci a rostoucím cenám plynu

 Nakupujeme plyn pětkrát dráž, než ho kupují Němci! Pak u nás nemá být taková drahota! K českým spotřebitelům přichází plyn dovážený z Ruska hlavně německým Uniperem. Obchodníci ho pro Česko nakupují na burze v Lipsku nebo od dalších obchodníků. Jednatel poradenské společnosti Enas Group Vladimír Štěpán pro SZ uvedl, že plyn dovážený do Evropy v ceně pět korun za metr krychlový nakupujeme kvůli přeprodejům nejméně pětkrát dráž. „Proto máme také v Evropě nejvyšší cenu,“ řekl. Chápete to někdo? Pětkrát dražší plyn? To chce Fialova vláda naši zemi zničit, že nedomluví normální kontrakt za nelikvidační ceny?

Navíc například od června společnost Pražská plynárenská zdraží plyn znovu, průměrně o 39 procent. Zdražuje ale i většina dalších dodavatelů. Ten, kdo neměl fixaci, tak příznivé ceny nenajde nikde. Běžné domácnosti žijící v bytě, které plyn používají i k vytápění, mohou nyní ročně platit i více než 40 tisíc korun. Loni to přitom při běžné spotřebě bylo kolem 20 tisíc korun. Pokud bydlí v domě, dostává se částka až nad 50 tisíc za rok, říká analytik společnosti ENAS Vladimír Štěpán pro Echo24.

„Cena plynu na burze se nyní prakticky ustálila na 25 korun, když k tomu připočteme DPH a poplatky za distribuci, jsme na 40 korunách za m3,“ vypočítává Štěpán.

Zásadní problém je v tom, že Česká republika nakupuje silně předražený plyn na burze, navíc prostřednictvím překupníků, namísto toho, aby měla zajištěné přímé dvoustranné dlouhodobé kontrakty s přímým producentem a dodavatelem. Touto cestou jde například Slovensko, Maďarsko či Rakousko.

Krátkodobým řešením zdražování je podle hnutí SPD snížení daní na energie a pohonné hmoty a základní potraviny, což například provádí vlastenecké vlády Polska a Maďarska, zatímco vláda Petra Fialy to odmítá. Systémovým řešením extrémního zdražování je odstoupit od Green Dealu EU a systému obchodování s emisními povolenkami a přestat vyvážet naši elektřinu na nadnárodní burzy. ČEZ by měl garantovat rozumnou cenu českým občanům a firmám.

Je zároveň potřeba zajistit energetickou a potravinovou soběstačnost České republiky a dostavět nové bloky jaderných elektráren v Dukovanech a Temelíně a zajistit strategické zásoby plynu a dodávky plynu za rozumnou cenu od producentů. Podle hnutí SPD je zajištění energetické a potravinové bezpečnosti, levné elektřiny a dostatku levných energetických zdrojů a levných potravin jedním ze základních pilířů suverenity, svobody a prosperity naší země.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama