JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.05.2022 18:02:00

Nevím, kde v myšlení ministra Stanjury nastala změna

Nevím, kde v myšlení ministra Stanjury nastala změna

Komentář na facebookovém profilu k systému tří pásem paušální daně

Paušální daň, jeden z klíčových projektů naší vlády. Jedna platba vyřešila povinnosti k dani z příjmu i sociálnímu a zdravotnímu pojištění. Desítkám tisíců živnostníků šetří nejen peníze, ale především i čas.

V režimu paušální daně se nepodává ani daňové přiznání, ani hlášení, nepřijde žádná kontrola, prostě živnostníci a OSVČ se věnují tomu, co jim jde nejlépe – svému podnikání. A to je výhodné samozřejmě i pro stát. Ten nemusí nic kontrolovat a nemusí ani vydávat peníze na byrokratický aparát.

Od začátku jsme navíc směřovali k limitu 2 miliony, ovšem nebylo to možné kvůli platné evropské směrnici o DPH. Proto jsem ještě jako ministryně financí dlouhodobě prosazovala její novelu, která umožní členským zemím na základě vlastního uvážení rozhodnout o zvýšení limitu obratu pro vznik plátcovství právě až na 2 miliony. Podařilo se. Tato úprava byla schválena, nicméně měla být účinná až od 1. ledna 2025. Ještě před koncem naší vlády jsem proto požádala Evropskou komisi o výjimku, abychom na tento termín čekat nemuseli. A na zvýšení limitu pro registraci k DPH je navázáno i zvýšení limitu paušální daně.

Teď se snad už po té několikaměsíční zbytečné prodlevě ministr financí Zbyněk Stanjura konečně rozhoupal a v naší práci pokračuje. Tady ale veškerá pozitiva končí.

Ministr totiž společně s navýšením limitu představil také systém tří pásem. Tří pásem, která ve skutečnosti nejsou tři, ale je jich mnohem víc, respektive kritérií je víc. Do kterého pásma totiž budete spadat, se nebude určovat jen podle výše příjmu, ale i podle výše výdajového paušálu. Ovšem ani to neplatí vždy.

Jinými slovy: řemeslník, který může uplatnit výdajový paušál 80 procent, bude patřit i s příjmem 2 miliony korun do prvního pásma, a tudíž bude odvádět 6 500 korun měsíčně. Zatímco účetní bude spadat při totožném příjmu už do druhého pásma a měsíčně bude odvádět 16 000 korun měsíčně. A nakonec lékař, opět s totožným příjmem, bude platit nejvyšší sazbu 26 000 korun měsíčně, protože může uplatnit výdajový paušál ve výši 40 procent.

Nevím, kde v myšlení ministra Zbyňka Stanjury nastala ta změna. Když jsem projekt prosazovala coby ministryně v Poslanecké sněmovně, byla to ODS, která připravila pozměňovací návrh, ve kterém chtěla navýšit horní limit na dva miliony, ale o třech pásmech tehdy nepadlo ani slovo.

Teď už ODS není stranou opoziční, ale hlavní vládní, a tak bych čekala, že její návrhy budou konzistentní s tím, co říkala dříve.

Ale to se pletu. Celý systém teď jen ohromně zkomplikovala, což lze nejlépe ukázat na pasáži z oficiální tiskové zprávy ministerstva financí: „V prvním pásmu jsou OSVČ s příjmy do 1 mil. Kč ročně bez ohledu na typ samostatné činnosti a dále OSVČ s příjmy do 1,5 mil. Kč ročně, pokud k alespoň 75 % z nich lze uplatnit 80 či 60 % výdajový paušál. Stejně tak jsou v prvním pásmu OSVČ s příjmy do 2 mil. Kč, pokud k alespoň 75 % z nich lze uplatnit 80 % výdajový paušál. Ve druhém pásmu jsou OSVČ s ročními příjmy do 1,5 mil. Kč bez ohledu na typ samostatné činnosti a dále OSVČ s příjmy do 2 mil. Kč, pokud k alespoň 75 % z nich lze uplatnit 80 či 60 % výdajový paušál. Třetí pásmo paušální daně pak bude pro OSVČ s ročními příjmy do 2 mil. Kč bez ohledu na typ samostatné činnosti.“ Pochopili jste? Já se v tom jako letitá daňařka zorientuji, ale největší atraktivita a přidaná hodnota paušální daně spočívala právě v tom, že daňaři nejsou třeba. Že je jednoduchá, přehledná a lidé to zvládnou sami. Sečteno, podtrženo, udělali v tom pěkný zmatek. Škoda.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama