Ing. Jan Zahradil

Řekněme NE evropské federaci!
  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.05.2022 12:09:00

Střet zbožných přání s realitou

Střet zbožných přání s realitou

Komentář na facebookovém profilu k duelu s pirátským europoslancem Mikulášem Peksou o Green Dealu

 Pusťte si můj duel s Pirátem Peksou o Green Dealu. Dalo by se to také nazvat jako střet zbožných přání (on) s realitou (já).

Pan Peksa není absolutně schopen pochopit, natož akceptovat, že ve světle války na Ukrajině je konečně třeba tento ekonomický a energetický experiment vrátit zpět do reality. Sní dále o obnovitelných zdrojích (větrná, solární energie), které ovšem v klimatických a geografických podmínkách ČR budou vždy jen doplňkové.

I kdyby se všechny domácnosti v ČR odstřihly od plynu (nereálné), přešly jen na elektřinu (nereálné), pořídily si fotovoltaiku a tepelná čerpadla (nereálné), zbude tu ještě průmysl, který bez fosilních paliv nemůže absolutně fungovat. Automobily, elektroniku, stavební hmoty, ocel, zemědělská hnojiva - nic z toho bez nich nevyrobíte.

Aspoň, že nezpochybnil jádro, ale všichni víme, že výstavba nebo i jen modernizace jaderné elektrárny je záležitost na 15 až 20 let, ne na rok nebo pět. A modulární reaktory jsou stále hudbou budoucnosti.

Co nám tedy dalšího zbývá? Hledat nové, spolehlivější zdroje plynu, při únosném snižování jeho spotřeby. A vrátit se k uhlí, na daleko delší dobu, o čemž ale Peksové & spol., bezpečně usídlení v institucích EU, nechtějí ani slyšet.

Jejich cesta je cestou od energetické bezpečnosti a soběstačnosti k energetické nejistotě a závislosti na jiných. Už je potřeba to říkat hodně nahlas.

Záznam duelu najdete ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama