Ing. Miloš Zeman

První přímo zvolený prezident ČR
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.05.2022 9:09:00

Švýcarsko je první na světě v indexu inovativnosti

Švýcarsko je první na světě v indexu inovativnosti

Projev prezidenta republiky při tiskové konferenci u příležitosti setkání se švýcarským prezidentem

 Vážený pane prezidente, dámy a pánové,

jsem velmi rád, že jsem mohl přivítat prezidenta Švýcarské konfederace zde, na zámku v Lánech. Řekl jsem panu prezidentovi, že je to výraz přátelství mezi Českou republikou a Švýcarskem podobně, jako zde byl nedávno německý prezident Frank-Walter Steinmeier.

Chtěl jsem poděkovat Švýcarsku za pomoc, kterou poskytlo československým emigrantům po sovětské okupace Československa v roce 1968. Velmi jsem ocenil, že Švýcarsko je první na světě v indexu inovativnosti, z čehož bychom se jistě měli poučit. První krok k tomu je, že máme ministryni pro inovace. Samozřejmě, že oceňuji i to, že, vzdor švýcarské neutralitě, se Švýcarsko připojilo k sankcím proti ruské agresi na Ukrajině. Úroveň bilaterálních vztahu je přímo vynikající, a o to příjemnější a přátelštější je na toto téma vzájemná diskuse.

Na závěr mi dovolte uvést několik kuriozit, přesněji řečeno dvě, které vyplynuly z naší diskuse. První kuriozitou je, že Švýcarsko má hned dvě zelené strany, což je patrně první místo v Evropě. Druhou kuriozitu jsem řekl panu prezidentovi. Diplomatické vztahy mezi Československem a Švýcarskem byly totiž obnoveny po přerušení v době druhé světové války. Víte, kdy? V březnu 1945, to znamená na konci druhé světové války, což je také docela zajímavá kuriozita. Jsem velmi rád, že se můžeme bavit i o těchto kuriozitách. Je tady samozřejmě daleko vážnější téma, a to je ruská agrese na Ukrajině, kde obě strany mají totožný postoj a obě strany doufají, že tento konflikt bude vyřešen nikoli shnilým kompromisem, ale vítězstvím Ukrajiny.

Děkuji vám za vaši pozornost.

Miloš Zeman
prezident republiky

zámek Lány, 26. května 2022

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama