Michal Babák

  • Republika
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.05.2012 13:14:00

Vládní změny ve stavebním spoření nebudou ve prospěch lidí

Vládní změny ve stavebním spoření nebudou ve prospěch lidí

Do prvního čtení míří vládní návrh novely zákona o stavebním spoření. Věci veřejné se obávají, že bude znamenat faktickou likvidaci osvědčeného systému, který využívá na pět miliónů občanů.

„Obáváme se, že novela přinese změny, ze kterých budou profitovat banky, ale nikoliv občané. Nevidíme jediný důvod k tomu, proč měnit systém, který tu funguje už skoro dvacet let a osvědčil se,“ uvádí v souvislosti s vládní novelou zákona o stavebním spořením poslanec Věcí veřejných Michal Babák.

 Úprava, kterou kabinet schválil až po odchodu Věcí veřejných do konstruktivní opozice, přináší dvě hlavní novinky. K první z nich, jejíž cílem je využití stavebního spoření výlučně pro stavební investice, nemají Věci veřejné námitky.  Druhá změna má za úkol umožnit klasickým bankám poskytovat produkty stavebního spoření na straně jedné, a na straně druhé stávajícím stavebním spořitelnám možnost fungovat jako standardní banky. A právě k této novince mají podle Michala Babáka Věci veřejné zásadní výhrady.

 „Lidé se dnes nemusejí o své úspory v rámci stavebního spoření obávat hlavně proto, že stavební spořitelny na rozdíl od bank můžou investovat pouze v omezeném rozsahu a do velice bezpečných instrumentů. Pakliže ale tyto klienty "odlákají" běžné banky, ohrozí to výrazným způsobem stabilitu  stavebních spořitelen a otázkou je, zda toto opatření odstraní údajný monopol a zvýší konkurenci, jak předkladatel novely zákona zamýšlí“ říká Michal Babák.

 Pokud podle Babáka  stavební spořitelny využijí možnost přeměnit se na univerzální banky, přinese to výraznou a nedobrovolnou změnu postavení pro střadatele.„Jejich úspory dosud přečkaly krizi v bezpečném rámci uzavřeného systému stavebních spořitelen, které mají pevně danou úrokovou sazbu.  Tyto spořitelny díky tomu mohly spoléhat na nejvyšší bonitu svých klientů a nemusely se potýkat s nesplácenými úvěry tak jako běžné banky,“  říká Babák a připomíná i další prvek, který vedl ke stabilitě stavebních spořitelen. „Poměr spořících a čerpajících klientů byl dosud zhruba 5 ku 1. Pokud by lidé odcházeli stavebně spořit k bankám, spořitelny o své dnešní pilíře přijdou,“ vysvětluje poslanec.

 Věci veřejné upozorňují také na to, že změna by mohla být i v rozporu se soutěžním právem Evropské unie.  „Banky mohou na rozdíl od stavebních spořitelen poskytovat své produkty komukoliv v Evropě. Díky státnímu příspěvku jsou oproti evropským bankovním domům zvýhodněné," říká Babák, který vidí problém i v tom, že naše největší stavební spořitelna je dcerou německé matky a německé zákony zakazují stavebním spořitelnám transformovat se na banky. „Českomoravská stavební spořitelna by se tak nemohla přeměnit v banku bez nuceného odprodeje německého podílu, a to by znamenalo ohrožení investice zahraničního subjektu,“ dodává poslanec Věcí veřejných Michal Babák.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama