ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.05.2012 18:04:56

Bezpečnostní sbory v ohrožení

Bezpečnostní sbory v ohrožení

Vyjádření stínového ministra pro resort vnitra Zdeňka Maršíčka ke stavu vězeňství.

S vážným nedostatkem financí se po Policii ČR a Hasičském záchranném sboru potýká i Vězeňská služba. Podle ministra spravedlnosti Pospíšila vězeňství hrozí kolaps a nelze vyloučit nepokoje. Vězeňské službě totiž docházejí peníze, a pokud jí vláda nenavýší rozpočet o miliardu, nebude podle ministerstva spravedlnosti vězeňská služba schopna plnit své úkoly. Tato je schopna údajně zabezpečit řádný chod věznic, vazebních věznic a zabezpečujících prvků pouze do konce května 2012. Jinak ve věznicích a vazebních věznicích v souvislosti s neplněním zákonných povinností ve vztahu k vězněným osobám dojde k podstatnému zhoršení bezpečnostní situace a v polovině roku i celkovému kolapsu vězeňství. Podle ministerstva může jako dočasné řešení pomoci prodej nemovitého majetku za více než 250 miliónů korun. V takové situaci ale prodej umožní prodloužení činnosti vězeňských zařízení jen do poloviny července. Počet vězňů od roku 2008 přitom roste. Dnes jsou některé věznice přeplněné až o 30 procent. Celkově je dnes vězněno 23 656 lidí. Není přitom reálné, že by se situace v krátké době nějak změnila. Naopak. Podle odborných odhadů by v roce 2015 mohl počet vězňů dosáhnout 25,5 tisíce. Pro příští rok chce Pospíšil o téměř 2,5 miliardy navíc, v roce 2014 o 2,8 mld. korun.
 
 KSČM na neutěšenou situaci ve vězeňství upozorňovala na jednáních příslušného výboru Poslanecké sněmovny i v minulém volebním období, a to nejen v souvislosti s projednávaným státním rozpočtem. O tom, že tento problém nelze podceňovat, svědčí i dřívější odhalení příprav vzpoury v pěti českých věznicích. Odráží to situaci, která v českém vězeňství panuje. Na upozornění však nikdo nereagoval a opatření k nápravě prakticky nebyla učiněna žádná. Rovněž ministr Pospíšil se těchto jednání prakticky nezúčastňoval.
 
 KSČM považuje stav, kdy v podstatě většině bezpečnostních sborů hrozí, že nebudou moci plnit svou hlavní funkci z důvodu nedostatku finančních problémů, za velice závažnou. Může ohrozit bezpečnost státu i občanů. Považujeme proto za nutné, aby se situací v bezpečnostních sborech neprodleně zabývala Vláda ČR.

 Zdeněk Maršíček, stínový ministr KSČM pro resort vnitra
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama