Mgr. Marek Výborný

  • KDU-ČSL
  • ministr zemědělství
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.06.2022 14:51:00

Výsledkem války nemůže být kompromis s tím, kdo páchá válečné zločiny

Výsledkem války nemůže být kompromis s tím, kdo páchá válečné zločiny

Projev na 25. schůzi Poslanecké sněmovny 15. června 2022 – Usnesení o podpoře územní celistvosti Ukrajiny a odsouzení válečné agrese Ruské federace

 Vážená paní předsedkyně, vážení členové vlády, milé kolegyně, vážení kolegové, vážený pane velvyslanče,

myslím, že všichni si velmi dobře pamatujeme tu napjatou atmosféru a zároveň atmosféru plnou odhodlání, která panovala v této Sněmovně 24. února v podvečer, kdy jsme se zde zcela mimořádně sešli, abychom se postavili na stranu Ukrajiny, abychom se postavili na stranu země bojující za svoji nezávislost.

Myslím, že už tehdy toho 24. února v podvečer tato Sněmovna naplnila dnešní slova ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o tom, že my jsme skutečně s vámi. Česká republika, Parlament České republiky, Poslanecká sněmovna je na straně ukrajinského národa. Já jsem velmi hrdý na tuto Sněmovnu, jsem velmi hrdý, že jsme to dokázali projevit nejenom tou mimořádnou schůzí tehdy, ale také usnesením, které jsme přijali na podporu Ukrajiny v boji proti válečnému agresorovi 24. února a pak také opakovaně usnesením z 5. dubna tohoto roku.

Výsledkem války nemůže být kompromis s tím, kdo páchá válečné zločiny. Ukrajina si zaslouží naši podporu, protože tak, jak zaznělo z úst premiéra České republiky Petra Fialy, na Ukrajině ukrajinští muži, ale také dobrovolníci z celého světa, bojují i za naši svobodu i za naši nezávislost. Nesmíme mlčet a jako zákonodárci českého Parlamentu můžeme vyslat jasný a srozumitelný signál a apel jak směrem k naší vládě, tak směrem k mezinárodnímu společenství. Proto na základě dohody předsedů poslaneckých klubů, s kterými bylo navržené znění usnesení konzultováno, si dovoluji načíst znění tohoto usnesení, o kterém prosím, paní předsedkyně, aby po skončení rozpravy bylo hlasováno.

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky, pamětliva hodnot svobodného demokratického svět a odkazu Tomáše Garrigua Masaryka a Václava Havla, zakotvených v Ústavě České republiky a vyjádřených naším členstvím v Organizaci spojených národů, Radě Evropy, Evropské unii a Severoatlantické alianci, pobouřena svědectvími a důkazy závažných zločinů, čítajících mimo jiné vraždění, mučení a sexuální násilí páchaných armádou Ruské federace v Buči, Irpini, Mariupolu a ostatních regionech Ukrajiny, uznávajíc závazky erga omnes, vyplývající z kogentních norem obyčejového mezinárodního práva a kodifikované Haagskými úmluvami, Ženevskými úmluvami a Úmluvou o zabránění a trestání zločinu genocidia, vítajíc v této souvislosti vyšetřování zahájené Mezinárodním trestním soudem ve věci válečných zločinů a zločinů proti lidskosti páchaných na Ukrajině, připomínajíc předchozí usnesení Poslanecké sněmovny ze dne 24. února a 5. dubna tohoto roku, Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky:

I. kategoricky odsuzuje ruskou politiku zaměřenou na zničení soudržnosti a státnosti Ukrajiny;

II. vyzývá všechny státy světa, aby poskytly co největší součinnost při vyšetřování válečných zločinů a zločinů proti lidskosti páchaných na území Ukrajiny tak, aby bylo zajištěno potrestání pachatelů těchto zločinů;

III. konstatuje jednoznačnou odpovědnost stávajícího vedení Ruské federace za zločin agrese a rozpoutání války na Ukrajině;

IV. konstatuje, že Ruská federace nese vinu za škody na životech a majetku na území Ukrajiny, jež musí nahradit reparacemi;

V. vyzývá Vládu České republiky, aby nadále podporovala Ukrajinu dodávkami potřebného materiálu a zasazovala se o integraci země do Evropské unie.

Dámy a pánové, to je znění usnesení, o kterém prosím, aby Sněmovna na závěr projednání bodu Podpora územní celistvosti Ukrajiny a odsouzení válečné agrese Ruské federace hlasovala.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama