Jan Lipavský

  • Piráti
  • ministr zahraničí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.06.2022 16:21:00

Ukrajina nepotřebuje pouze zbraně, ale také vizi

Ukrajina nepotřebuje pouze zbraně, ale také vizi

Projev na 25. schůzi Poslanecké sněmovny 15. června 2022 k usnesení o podpoře územní celistvosti Ukrajiny a odsouzení válečné agrese Ruské federace

 Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci,

to dnešní vystoupení prezidenta Zelenského před českým Parlamentem je opravdu mimořádnou událostí. Dovolte mi hned zkraje vyslovit obdiv ukrajinským ozbrojeným silám, politické reprezentaci a celému státnímu aparátu a především občanům Ukrajiny. Statečnost a odhodlání, kterými Ukrajina čelí v posledních měsících brutální ruské agresi jsou mimořádné a každým dnem nás přesvědčují o síle ukrajinské společnosti. Česká republika vždy stála otevřeně na straně Ukrajiny. Vždy jsme podporovali její územní celistvost, její demokratické a evropské směřování. Ukrajina je dlouhodobě naším tradičním nejvýznamnějším partnerem v oblasti rozvojové, humanitární i transformační pomoci.

Již před tím 24. únorem jsme se podíleli na posilování ukrajinské obranyschopnosti a budeme tak činit i nadále a není to jen úkol český, ale je to úkol evropský a úkol pro celý demokratický svět, protože každá země má podle Charty OSN právo na obranu a dodávky zbraní a dalšího materiálu na vlastní obranu při napadení. A proto Ukrajinci potřebují bránit své domovy před barbarskou ruskou agresí, bránit se před vražděním, znásilňováním či únosy do Ruska, rabováním, ničením. Ruská agrese popírá veškeré normy mezinárodního práva a civilizovaného soužití. Proměnila Evropu, proměnila svět, je to nejen útok na Ukrajinu, ale tím pádem i na celou Evropu a její hodnoty na nás všechny. A proto se logicky Česká republika podílí intenzivně na posilování obraných kapacit Ukrajiny, a samozřejmě i působíme na naše spojence a partnery, aby oni v tomto úsilí pokračovali, aby neustávali a případně i zvyšovali, protože jen silná Ukrajina je schopná se ubránit agresi.

Zaznívají výzvy k jednání s Putinovým režimem, který zcela vědomě a bezdůvodně rozpoutal válku, ale to jsou výzvy k pokračování agrese, protože Putin jedna v tuto chvíli zcela zřetelně nechce. Dovolím si zacitovat československého generála ruského původu Sergeje Vojcechovského, který v roce 1938 varoval před (nesrozumitelné) pokusem usmířit si Hitlera a říkal: "O hranicích státu se nediskutuje, hranice se brání." Takže výzvy k jednání uzavření příměří za každou cenu a tlak na Ukrajinu, aby přistoupila na nějaké politické či teritoriální ústupky jsou naprosto kontraproduktivní a ve výsledku posilují ty imperiální ambice kremelského režimu. A ze stejného důvodu musíme být i velice důslední v pokračování a zavádění dalších sankcí vůči Rusku.

Samozřejmě Ukrajina nepotřebuje pouze zbraně, ale také vizi, vizi lepší budoucnosti poté až ta válka skončí. Proto se zasazujeme o to, aby Ukrajina získala evropskou perspektivu a ideálně aby obdržela co nejdříve status kandidátské země. Evropská integrace poskytne Ukrajině stabilitu a zabrání a předejde dalším ruským pokusům zvrátit demokratickou orientaci země. A než ta válka skončí, tak se také musíme postarat o válečné uprchlíky. Česká republika tak činí, poskytuje jim přístup ke zdravotní péči, vzdělání, zaměstnání, sociální podpoře. Jinak činit nemůžeme. A ta politická, ale také materiální, humanitární pomoc, příprava rekonstrukce Ukrajiny budou klíčovými prvky našeho předsednictví v Evropské unii. Využijeme toho, že sehrajeme významnou roli v Evropě a podpoříme tak všechny tyto aktivity.

Já jsem na úvod zmínil odvahu, energii a odhodlání ukrajinských občanů, kteří brání svou vlast a spolu s tím brání i hodnoty, ve které věříme my. A hodnoty, které jsou základem naší civilizace a hodnoty, které na první místo staví svobodného člověka, jeho práva, jeho možnosti a také jeho zodpovědnost. Protože jen takový člověk skrze svá svobodná rozhodnutí poté přispívá k prosperitě a rozvoji celé společnosti. A tady je potřeba jasně říct, že prezident Zelenskyj vyhrál svobodné volby, na rozdíl od Putina, který si je pravidelně falšuje ve svůj prospěch. A to je asi ten nejzásadnější rozdíl mezi Ukrajinou a Ruskem. Jsem hrdý, že Česká republika patří mezi státy, které vyjadřují podporu Ukrajině a že tak bude činit nadále.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama