Bc. Lucie Šafránková

poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • SPD
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.06.2022 20:15:00

Upozorňuji na možnost zneužívání sociálních dávek

Upozorňuji na možnost zneužívání sociálních dávek

Projev na 26. schůzi Poslanecké sněmovny 15. června 2022 k zákonu o státní sociální podpoře

 Vážené kolegyně, vážení kolegové,

náš poslanecký klub SPD tento návrh finálně podpoří. Ale vzhledem k tomu, že ho považujeme za nedostatečný a chceme ho ještě vylepšit, tak k němu budeme podávat pozměňovací návrh a doprovodné usnesení. Zjednodušení administrativy a snížení administrativní zátěže související s prokazováním nároku a čerpáním příspěvku na bydlení i některých dalších dávek státní sociální podpory, zejména u přídavku na dítě, podporujeme dlouhodobě.

Zároveň ale také tady upozorňuji na možnost zneužívání sociálních dávek, což řešil právě náš návrh na ukončení jejich zneužívání, který zde však vaše pětikoalice před pár týdny odmítla. Takže ho připravujeme a rozhodně ho předložíme znovu.

Stejně tak dlouhodobě upozorňujeme na nutnost celkového zjednodušení příliš složitých formulářů a jejich příloh a procedur žádostí o tyto dávky. Přesně tohoto se pak bude týkat naše doprovodné usnesení. Rozhodně podpoříme rozšíření okruhu situací, kdy budou mít občané nárok na mimořádnou okamžitou pomoc v rámci dávek v hmotné nouzi. Jak jsme viděli v době covidové krize, jsou situace, kdy tato forma podpory občanům je v daný moment nejvhodnější, nejrychlejší a v podstatě jediná možnost.

Také dále podporujeme i zvýšení měsíčního limitu rodičovského příspěvku na 13 000, což je v dnešní situaci prohlubující se sociální krize jistě potřebné. Ale zde zároveň upozorňuji, že k tomuto budu podávat pozměňovací návrh, aby se zvýšil i samotný rodičovský příspěvek a to o souhrnnou míru inflace od jeho posledního zvyšování. Což je teď aktuálně zhruba o 60 tisíc korun.

Za situace, kdy se rodiny s malými dětmi v důsledku raketově rostoucí inflace tažené růstem cen základních životních nákladů, bydlení, energií, potravin, pohonných hmot a dalších statků a služeb propadají ve velkém do příjmové chudoby, přicházejí o veškeré úspory a hrozí jim pád do dluhové spirály či exekucí, považujeme tato opatření za nezbytně nutná.

Současně budu také navrhovat, aby tento příspěvek byl valorizován pravidelně ze zákona právě dle růstu inflace vyjádřené přírůstkem indexu spotřebitelských cen za předchozí kalendářní rok podle údajů Českého statistického úřadu. Děkuji a prosím vás v budoucnu o podporu našeho pozměňovacího návrhu a doprovodného usnesení.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama