Ing. Miloš Zeman

První přímo zvolený prezident ČR
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.06.2022 11:33:00

Přál bych si, abychom už podruhé nekapitulovali

Přál bych si, abychom už podruhé nekapitulovali

Projev prezidenta republiky při propůjčení hodnosti brigádního generála

 Vážená paní ministryně, vážený pane generále,

ještě jednou Vám blahopřeji k Vašemu povýšení. Přeji Vám, aby se Vám v Holandsku v NATO dařilo, a dovolte mi několik poznámek na toto téma.

Francouzský prezident Macron označil asi tak před rokem Severoatlantickou alianci za organizaci, která je zasažena mozkovou mrtvicí. Nevím, jestli to říkal anglicky, ale většinou je tam brain disease. A myslím si, že na tom bohužel něco bylo.

Já bych argumentoval případem války v Afghánistánu, kde nakonec Aliance bohužel utrpěla porážku tím, že se z Afghánistánu stáhla a kapitulovala. Dnes jsme tak trochu v obdobné situaci. I na začátku operace Trvalá svoboda, případně Trvalá podpora, byla Aliance v Afghánistánu jednotná a tato jednota se postupně drolila. Já bych si velmi nepřál, aby obdobný proces se uskutečnil i v případě ukrajinského konfliktu. Jsem samozřejmě rád, že Aliance je dosud jednotná, ale víte sám dobře, že třeba v souvislosti s dodávkami ruského plynu se už objevují první známky nejednoty.

A proto bych chtěl skončit přáním, aby jako významný zástupce České republiky ve strukturách Aliance, jste dělal vše pro to, abychom už podruhé nekapitulovali.

Hodně zdaru a hodně štěstí, pane generále.

Miloš Zeman
prezident republiky

Pražský hrad, 15. června 2022

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama